Мерки при нередовен прием на контрацептив

За да не се провали почивката, заради невзето навреме хапче
9 авг 2013 21:16,
2
Мерки при нередовен прием на контрацептив
Източник: Reuters

Контрацептивите, като всички останали лекарства, имат инструкции за правилен и редовен прием, дори при случай на пропусната доза. Те обаче, нерядко са трудни за разбиране и изискват професионален съвет. Но, ако такъв е недостъпен в момента, а времето е важен фактор?
 
Хормоналната контрацепция, особено под формата на хапчета, е един най-популярните методи за борба с нежелана бременност. Тези хапчета трябва да се приемат всеки ден, по строг график, за да имат ефект. Статистиката обаче посочва, че една на всеки пет жени забравя за поне по един прием в месеца.
 
Това обаче не е нужно да провали цялото начинание на превенция. Първото нещо, което трябва да се определи е какъв тип медикамен се използва, понеже стратегиите зависят от типа активно вещество и неговата концентрация. Активното вещество може да бъде на основата на прогестин или прогестерон или комбинация от прогестерон плюс естроген.
 
Само в последния случай трябва да се изчака до следващия ден, след което приемът трябва да продължи по график. Ако обаче медикамента ви е от първия тип – на основата на прогестин или прогестерон, е необходимо да го вземете веднага щом установите пропуск. Този план, обаче, действа само, ако сте пропуснали не повече от едно хапче. Ако сте пропуснали повече от едно, можете да продължите да ги приемате по същия график, но за следващите от седем до десет дни е необходимо да се използва и презерватив, за да се намали вероятността от забременяване вследствие нарушаване на предписания курс.
 
Ако се установи пропускане на повече от един прием след като сте имали полов контакт без друга протекция, се препоръчва незабавно набавяне на спешни мерки за контрацепция. Тези медикаменти могат да бъдат опасни, ако се взимат без лекарска консултация, което налага възможно най-бърз контакт със специалист, който да препоръча правилния продукт и дозировка. Най-голяма опасност крие преминаването към самолечение, понеже повечето такива продукти също са на основата на хормонални съединения, които в комбинация с вече приеманите хормонални контрацептиви, могат да предизвикат сериозни странични ефекти.

Повече можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
32
 
! Отговори
Ако обичате преди 10 години
Ако обичате, какъв тип медикаменТ. Да, разбирам, че става въпрос за печатна грешка, но уважавана медия като вашата, четена от хиляди ежедневно, не може да допуска такива грешки. Иначе тази информация никак не ми се струва нова, но предвид сезона може пък да се окаже полезна за по-"палави" хора :)
1
9
 
46
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ВМЕСТО ДА ПИЕТЕ ТЕЗИ ХАПЧЕТА...ПРОСТО СЕ НАУЧЕТЕ....ДА ГЪЛТАТЕ.....