Здравна визитка с 12 показателя ще спасява живот

Здравното ни досие е карта, която засега струва 15 лева
Обновена: 27 окт 2013 16:23 | 27 окт 2013 16:16,
14
Здравна визитка с 12 показателя ще спасява живот
Снимка: архив, Булфото

Спешно здравно досие ще спасява живот при катастрофа. Проектът е разработен от неправителствени организации.

Досието ще представлява пластична карта, на която са кодирани 12 животоспасяващи показатели.

Всяка година след катастрофи у нас загиват между 60 и 80 души. Понякога до фаталния край се стига заради липса на важна медицинска информация, сочи проучване на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Спешното здравно досие ще предоставя на лекарите именно такива данни. Например дали пострадалият има алергии, сърдечни заболявания или диабет, съобщи bTV.

Притежателите на спешно здравно досие се идентифицират чрез карта с код и опознавателен стикер залепен на стъклото.

Лекарите ще получават информация за пострадалия от кол център, където се съхраняват данните на пациента.

Услугата за спешно здравно досие ще ни струва 15 лева.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че на този етап екипите на Спешна помощ не могат да се възползват от новата идея.

Следващата година държавата започва работа по въвеждане на цялостно електронно здравно досие, което ще е безплатно на пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
кофти преди 10 години
от временно подставени на власт поредна изцепка осигуряваща ограбване на нацията и стикерчето ще бъд е холограмно з а да бъдат следени жертвите на мед мафията 24 часа и нещо
12
0
 
13
 
! Отговори
Чиполино преди 10 години
Нали трябваше ЛИЧНИТЕ КАРТИ да имат ЧИП и цялата тази информация да е записана в него, включително и използването на личните карти като електронен подпис. Така за всичко е нужно да носиш със себе си един единствен документ. Нима само шофьора ще спасяваме, че да има стикер, който не знам каква информация ще дава. А останалите пътници в колата кой и как ще ги спасява. Мисля, мисля и си мисля, че тове е едно НЕДОМИСЛИЕ! Това е нещо, което да събира по 15 лева без да има ефект.
11
0
 
11
 
! Отговори
мак преди 10 години
Стига да носим със себе си документ за кръвна група и евентуално за това, от какви болести боледуваме. И това няма да струва 15лв.
10
0
 
13
 
! Отговори
бай Георги преди 10 години
А ,бе според мен депутатите да не си купуват коли за милиони ,а да купят 4-5 въртолета оборудвани за спешна нужда,защото всяка мин.е важна за пострадалия...
9
0
 
17
 
! Отговори
user преди 10 години
Нали има проект, с който всички GP-та ще подават информация за пациентите си и всички болници ще имат достъп до тази информация.За какво е тази карта, за какво са тези 15 лв., за какво е цялата тази простотия. Пак прах в очите на хората и тези не правителствени организации да вземат пари.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
V Balgaria vinagi e imalo samo edin pokazatel ima pari-she givee.
7
1
 
13
 
! Отговори
metro57 преди 10 години
Ииии това за стикера на стъклото наистина е гениално. Особино като последното се счупи при катастрофата. Гении бе, гении. Кой не иска електронно здравно досие, а само парите които стоят зад него? Тази сага я гледам вече 4-о по ред правителство. В Англия всичко отдавна е електронно, а не само 12 показателя. Недоумявам как намират все още *** да им зават пари за такива разработки.
6
0
 
9
 
! Отговори
Ванко преди 10 години
Защо здравната каса и министерство не използват електронната система за която изхарчиха хиляди лева държавна пара, а се оказа ,че просто не струва нищо. При нормално функциониране на подобна система, разходите за техническо оборудване на спешните екипи биха били наистина нищожно малки!
5
4
 
1
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До БГВероятно ти си гражданин от N на брой години, като N е по малък от пръстите на едната ти ръка.
4
0
 
19
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Имаше едни здравни книжки, които бяха по защитени от банкноти. Естествено те нямат реално приложение, Но пък народа си ги плати. Сега на ред е издаването на подобни, НО забележете в пластмасов вариант, като вече хитреците са решили колко да ни оскубят, този път 15 лева.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Друг е въпроса,че няма професионално подготвени лекари и екипи в линейките,ама кой да работи за смешни пари,по-малко от строител с осми клас,и така извършват само транспортна дейност без да окажат адекватна първа помощ,която е животоспасяваща.Първите 10-15 мин.са важни ,защото тогава от тежки травми умират до 15%,следващите умират до транспорта и обслужването за диагностика на травмите в спешните центрове 5%,останалите остават живи ,според световната статистика
2
2
 
12
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Така "важната информация",ако е залепена ,като стикер на стъклото,но водача е друго лице,което не е в състояние да лале информация(кома,тежка травма), тогава какво правим?Или пак на някои му хрумна да брои краката на стоножката под предлог,че открил "топлата вода", за да *** парички,а ?А колкото до линейките от коментара на *** по-долу,те закъсняват заради селяните по пьтищата,като него,и изстребители да бяха,пак селяни щяха да им препречат пътя с трошките си.
1
2
 
12
 
! Отговори
reostat преди 10 години
Всяка година след катастрофи у нас загиват между 60 и 80 души. Понякога до фаталния край се стига заради липса на важна медицинска информация, или най вече заради закасняли линеики.