Ранни признаци, подсказващи за аутизъм

Не се усмихва и има забавена реч
28 окт 2013 21:55, Мария Дуковска
10
Ранни признаци, подсказващи за аутизъм
Снимка: Sxc.hu

Аутизмът е психично състояние, което засяга функциите на мозъка. Децата, които страдат от аутизъм, обикновено имат проблеми в три ключови области на развитие – социално взаимодействие, език и поведение. При всяко дете тежестта на симптомите на аутизъм е различна. Някои от тях показват признаци на заболяването още в ранна детска възраст.

В някои случаи развитието на тези деца на пръв поглед върви съвсем нормално, но в последствие започват да се проявяват симптомите. Има няколко ранни признака, по които аутизмът може да бъде разпознат. Някои от тях са:
  • Детето не отговаря, когато го повикате по име
  • Не играе с други деца
  • Не се усмихва, когато вие му се усмихнете
  • Не прави контакт с очите, например когато го храните
  • Когато му показвате играчки, то не ги следва с поглед
  • Не говори или има забавена реч
  • Говори с необичаен ритъм и тон
  • Извършва повтарящи се движения като люлеене и други
Повечето учени вярват, че аутизмът се дължи на генетични фактори. Но има нови изследвания, които показват, че заобикалящата среда може да отключи това състояние.
 
Състоянието на жената по време на бременност и начина й на живот също могат да бъдат причина за развитието на аутизъм, когато тя е приемала антидепресанти през първите три месеца на бременността си; допуснала е хранителен дефицит по време на бременност, както и дефицит на фолиева киселина; възрастта на майката – децата родени от по-възрастни майки са изложени на по-голям риск от аутизъм; усложнения по време на раждането; майчини инфекции по време на бременност и други.
 
Повечето деца с аутизъм се концентрират по-трудно, обучителните процеси при тях са по-бавни. Други имат нормална към висока интелигентност, но също имат проблеми с комуникацията.
 
Има деца, които се проявяват като гении в области като математика, музика, изкуство. Ранното откриване на състоянието е от важно значение за последващото интелектуално развитие на детето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Непознат преди 5 години
До Стефанов. Абсолютно прав сте, но малко го осъзнават. Лошото е, че го знаете от опит. Дано да е справите и детето да се подобри
9
5
 
6
 
! Отговори
БББ преди 10 години
Г-н Стефанов, кой Ви каза, че ваксините са причинили проблемите при Вашето дете? Лекар? Или Вие обвинявате ваксини, без да потърсите други причини?
8
6
 
7
 
! Отговори
Мила преди 10 години
Вярно е, че се пише за ваксините като причина, но има 1-2 ваксини за много важни- полиомиелит, тетанус. Другите - може би ако е обстановката налагаща. Жестоко състояние за дете и близките му. Но пък и болното дете след полиомиелит е ужасно. науката трябв ада каже истината.
7
8
 
7
 
! Отговори
До 5 Явор преди 10 години
Какво им обясняваш на тия калмуци ? Българинът винаги е по алтернативното. Ще вярва на врачката, а не на науката. Няма нужда после да се питаме защо сме още в 14-ти век.
6
4
 
8
 
! Отговори
жжж преди 10 години
Четох, че в много от случаите децата развиват аутизъм след поставяне на една ваксина, не помня коя беше. Ако в организма на детето има по-голямо количество калий при поставяне на ваксината се проявява аутизма. В София има клиника, в която работят с такива деца като целта е да се изчисти организма от калия. Трябва да се правят изследвания преди поставяне на ваксината.
5
4
 
26
 
! Отговори
Стефанов преди 10 години
До Явор, Приятелю - детето ми е със сериозни проблеми след ваксинации, а именно атопичен дерматит и аутизъм. От тогава ваксинации на децата ми - само през трупа ми! Понякога човек трябва да се удари в горния праг за да види долния..
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много странно обучение на деца аутисти наблюдавах веднъж в предаването на Гала. Децата носеха едни папки с картинки и ги обучаваха да контактуват по изключително сложна система с помощта на тия картинки. Стори ми се много объркващо. Трудно ми е да повярвам, че дете, което може да се справи с тая сложна игра, не би могло да контактува по нормален начин. А когато го обучиш да се оправя безсловесно, какъв стимул ще има да проговори?
3
19
 
31
 
! Отговори
D преди 10 години
Всички на запад знаят,че за аутизма са виновни главно ваксините...само че тук това се крие. НЕ ги слагайте, четете в Интернет. Опазете себе си и детенцето :)
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъй като физическото развитие на тези деца обикновено е добро, родителите започват да обръщат внимание на забавените му или липсващи речеви умения и на някои особености в поведението му едва към третата година. А колкото по-рано започне работата на специалисти с детето, толкова по-добри са резултатите. За съжаление имаме малко истински специалисти, при това - в големите градове. Родителите също могат да направят много, да се занимават с детето, да търсят помощ и литература.
1
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A za vaksinite sto nisto ne spomenavate...