Няколко факта за устната хигиена

Как влияят цитрусовите плодове на зъбите ни?
Обновена: 31 окт 2013 14:07 | 30 окт 2013 20:29,
2
Няколко факта за устната хигиена
Източник: Reuters

Красивата усмивка изисква ежедневни грижи и повишено внимание относно храните и напитките, които консумираме, а в известна степен и начина, по който ги консумираме. Предлагаме ви някои интересни и полезни факти относно зъбите и устната хигиена. 

1. Цитрусовите плодове и зъбите

Цитрусовите плодове са силно киселинни. Те могат да нарушат най-външната обвивка назъбите, емайла. Това прави зъбите по-податливи на развала, което не означава, че трябва да се откажем от консумацията на цитруси, разбира се, но е препоръчително да мием зъбите си след това.  

Така също, трябва да ограничим киселинните напитки като кафе и лимонада. Препоръчително е също така да пием по-бързо сладките напитки и, ако е възможно, да мием зъбите си след това.  

2. Бактериите и устата

Бактериите се намират както между, така и върху самите зъби, образувайки плака. Киселините, които „идват“ от бактериите в плаката, нарушават емайла на зъбите, като ги излагат на повишен риск от кариес. 

Освен това, плаката може да доведе и до заболяване на венците. Задължително трябва да четкаме зъбите си два пъти дневно и поне веднъж дневно да ги почистваме с конец за зъби.

3. Сладкиши или сушени плодове?

Изсушените плодове са лепкави, което означава, че остават по зъбите ни по-дълго, отколкото някои сладкиши. По този начин се осигурява "чудесен" източник на захар, който увеличава бактериалния растеж. 

 Ако все пак сме почитатели на сушените плодове, не трябва да забравяме да изплакваме устата си, след хранене, а също така да изчеткаме зъбите и да ги почистим с конец възможно най-скоро.

 4. Чувствителност при топли и студени храни и напитки

Ако има повишена чувствително при консумацията на студени или топли храни и напитки, това означава, че зъбът губи своето защитно покритие, вследствие на което се засяга нерв. Причина за появилата се чувствителност могат да бъдат кариеси, проблеми с венците, отдръпване на венците или фрактура на зъб. Независимо от причината, трябва да се посети зъболекар.

Още полезна информация за устна хигиена и дентално здраве може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: зъбикариесВенциплака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не яжте и не пийте нищо и ще имате много здрави зъби
1
8
 
35
 
! Отговори
Млад меринджей преди 10 години
Зъбите се мият не по-рано от два часа след ядене, особено на цитруси, защото високата киселинност в устата през това време прави емайла много податлив на механично увреждане.