Лечение на рак, при което туморните клетки се самоизяждат – възможно ли е?

Това постига комбинацията от няколко лекарства
8 ное 2013 17:25,
1
Лечение на рак, при което туморните клетки се самоизяждат – възможно ли е?
Източник: Reuters

Подтикването на тумоните клетки да се самоизяждат вероятно би било едно от най-добрите решение относно лечението на големия брой туморни заболявания.

В ново изследване учени установяват, че комбинация от определени медикаменти може да подтикне раковите клетки към "канибализъм", без да се увредят здравите тъкани. Този тип лечение е демонстрирал ефективност при тумори в дебелото черво, черния дроб, белите дробове, гърдата, мозъка и бъбреците. 

Изследователите се опитват да установят дали едновременният прием на лекарствата сорафениб и регорафениб може да се комбинира с т. нар. PI3K/AKT инхибитори, за да се постигне по-добър ефект. 

Андрю Поклепович, който е съавтор на настоящия труд, обяснява, че въпреки необходимостта от допълнителни изследвания, досегашните резултати са обещаващи. Учените са окуражени и от факта, че използваните медикаменти са вече одобрени от FDA за лечение на някои видове туморни заболявания или в момента са подложени на изпитания и предстои одобрението им. 

Медикаментите сорафениб и регорафениб влияят върху растежа на туморните клетки като блокират отделянето на ензими - кинази, които играят решаваща роля при разпространението на раковите клетки. 

Новооткритата комбинация лекарства засилва този ефект, тъй като добавя нов клас кинази инхобитори -PI3K/AKT инхибиторите. Така много от туморните клетки „умират от глад“, което ограничава растежа на тумора. 

Данните от изследването са публикувани в сп. Molecular Pharmacology.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Petr преди 10 години
Същото действие има и folaxan