Функциите на гръбначния стълб ще могат да се възстановяват

С помощта на иновативно устройство
13 ное 2013 15:56,
0
Функциите на гръбначния стълб ще могат да се възстановяват
Източник: Reuters

Устройство, което може да възстанови функцията на пикочния мехур при пациенти, страдащи от проблеми с гръбначния стълб, разработиха учени от Великобритания. 

Увреждането на нерви може да доведе до липса на усещането, което „подсказва“, че пикочният мехур е пълен, което пък ни лишава от контрола върху него. Новото устройство обаче ще може да „разчита“ сигналите на нервите. 

Нараняването на гръбначния стълб често пъти води до загуба на контрола на пикочния мехур и червата, както и до загуба на сексуалната функция. Това оказва значително въздействие върху качеството на живот при засегнатите. 

Когато има увреждане в гръбначния стълб, сигналите, които преминават през него, не могат да стигнат до мозъка, за да „предадат“ съобщението, че пикочният мехур е пълен. По обратният път – сигналите от мозъка не могат да достигнат до пикочния мехур.

Учените от Университета в Кеймбридж разработиха устройство, което работи с нервите около самия пикочен мехур. Електроди, намиращи се около групи нерви, могат да интерпретират сигналите, които „казват“ на мозъка, че пикочният мехур е пълен.

Стимулирането на друга група нерви може да го „накара“ да се свие, предотвратявайки по този начин неконтролираното му изпразване. 

Изследванията все още са на ранен етап, но резултатите са обещаващи. Учените обясняват, че крайната им цел е да открият лечение, с което да може да се възстанови гръбначният стълб, а не просто някои негови загубени функции. 

Данните от проучването са публикувани в Science Translational Medicine.

 

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари