За здраво сърце – да ядем кашу

Суровото кашу съдържа повече желязо от печеното
14 ное 2013 19:08,
4
За здраво сърце – да ядем кашу
Източник: Reuters

Ядките кашу, известни още като Индийски фъстък, са отлична здравословна добавка към почти всеки хранителен режим. Консумацията на 60 г кашу седмично е от изключителна полза за сърдечносъдовата система, според изследване на учени от Харвард. Ядките подобряват функциите на кръвоносните съдове и понижават тоталния холестерол. 

Сурови или печени, 30 г кашу предлагат около 160 калории идващи предимно от полезните ненаситени мазнини. Те съдържат и равни количества мед – елемент от изключителна полза за функцията на нервната система. 30 г съдържат около 70% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за мед, както за жени, така и за мъже. Спрямо друг полезен минерал – магнезия, те съдържат  25% от ОДП за жени и 20% от ОДП за мъже. Магнезият подпомага мускулната функция и подобрява енергийния баланс на тялото.

Суровото кашу съдържа повече желязо от печеното. Желязото е важно за добрата циркулация и виталност на кръвта, помагайки за дистрибуцията на кислород в тъканите. Желязото е необходимо за предотвратяване на мускулна слабост и обща отпадналост. 30 г сурово кашу съдържа 1,9 мг желязо – 11% от ОДП за жени и 24% от ОДП за мъже. При термичната обработка, количеството желязо намалява до 1,2-1,3 мг в печените ядки.

Селенът е друг минерал, който е по-концентриран в суровите ядки. 30 г сурови ядки съдържат 5,6 мкг селен – 10% от ОДП и за двата пола. Печените са значително по-бедни – същият грамаж съдържа едва 3,3 мкг. Селенът е мощен антиоксидант, който поддържа оптималната кондиция на ДНК и клетъчните мембрани, предпазвайки ги от увреждане. Дефицитът на селен в организма се свързва с редица ракови заболявания.

Ядките могат да се консумират като здравословно и нискокалорично похапване между основните хранения, да се добавят смлени към салати или чрез накисване за 10-12 часа и последващо пасиране, да се добавят към леки супи и пюрета.

 

Повече полезна информация за хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: желязоанемиякашуселен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
pepatilena преди 10 години
Интересно, къде отива желязото при печенето?
3
2
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 10 години
"***" и аз ям печено , но кошута а не кашу :))
2
2
 
1
 
! Отговори
Манго преди 10 години
Яжт си печеното пък кашуто да го ядат други аеде де
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ядем кашу, ама много скъпо! Искам да кажа, че не е скъпо, но с нашите заплати просто не може да си позволи човек да го консумира редовно. Както и останалите видове полезни храни. По джоба на българина са само евтините канцерогенни и вносните нискокачествени ***.