Липса на концентрация и хиперактивност се влияят от марихуаната

Помага и при безсъние
18 ное 2013 14:33,
3
Липса на концентрация и хиперактивност се влияят от марихуаната
Източник: Reuters

Статистиката сочи, че употребата на марихуана е често срещана при хора, страдащи от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

Учените смятат, че това не е случайна зависимост и че употребата на растението е естествена форма на неосъзнато самолечение.

ADHD засяга между 3% и 5% от световното население и се проявява още през детството, с ярко изразена хиперактивност, неспособност на самоконтрол и концентрация и честа импулсивност.

От 10% до 60% от засегнатите деца продължават да проявяват симптомите като възрастни, около два пъти по-често при мъжете. Много от тях успяват да развият механизми за компенсиране, което им позволява да минимизират симптомите и/или техните последствия.

Заболяването се приема за наследствено, като гените обуславят над 75% от случаите. Засегнатите гени влияят силно върху транспорта на допамин – невротрансмитер и хормон, синтезиран в стуктурата на главния мозък „субстанция нигра”. Хормонът влияе на мотивацията, настроението и сърдечния ритъм.

Д-р Джийн Герике от Калифорнийския медицински университет подкрепя с научни факти тезата за неосъзнатото самолечение и разкрива, че голяма част от почитатели на все още нелегалната билка страдат в различна степен от симптомите на ADHD, преди да посегнат към нея.

Публикувано в световно уважавания журнал Psychiatry Research, изследването доказва ефективността на канабиноидите в понижаване на признаците на ADHD и подобряване на качеството на съня. Качеството на съня при всички обекти се увеличава, заедно с продължителността му - средно с по 2,4 часа.

В изследването са участвали 76 души, засегнати от ADHD. Едно от изненадващите открития е било, че подобно самолечение е значително по-ефективно при мъже, отколкото при жени, но броят на изследваните обекти е твърде малък, за да се потвърди или отхвърли тази теза.

Колеги на д-р Герике от University at Albany отчитат и доказват способността за овладяване на импулсивното поведение при терапия с екстракти от Сannabis indica и нейните разновидности. При разработената в университета терапия отсъстват упойващите и замъгляващи съзнанието ефекти, с които често се асоциира растението.

Предстоят още много и продължителни изследвания, за да се определят необходимите дози, както и да се установят точните механизми на действие.

 

Още полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Pet преди 10 години
До-Marihuana-bg Като си толкова загрижен за българите, защо не се научиш да пишеш на български?Призив: Моля, пишете на кирилица,защото не е едно и също Пенка отиде на къра. и Penka otide na kura.
2
0
 
1
 
! Отговори
Бай Косю преди 10 години
Ехааааа, е те това е !Сега ще си свия една тревица по случая, ще си пална с кеф и ще си дръпна яко та чак да ми изпукат дропчетата.
1
1
 
2
 
! Отговори
Marihuana-bg преди 10 години
I za tova dragi mi sanarodnici spored men bi bilo dobre tozi lek opiat da bude legaliziran v teritoriqta na republika Bulgaria ,toi chte pomogne za razvivaneto na ikonomika,turizum ,zemedelie I t.n taka ili inace toq lek opiqt e dobre poznat na mladechta ne samo nad 18godichnite a I po mladite neka vzemem primer ot holanci i belgici