Можем да намалим риска от инсулт с разходки

Минимум 150 минути седмично помагат и на сърцето
22 ное 2013 19:12,
0
Можем да намалим риска от инсулт с разходки
Източник: Reuters

Мащабно изследване с над 33 000 мъже и жени на възраст от 29 до 69 години бе завършено в началото на 2013 г. от испанските здравни власти. Според получените резултати, минимумът от 3 часа разходки седмично понижават риска от инсулт с 43%!

Инсултът, означаван още като апоплектичен удар, е остро нарушение в кръвообращението на мозъка. Последиците от прекаран удар могат да са с различна сила, но винаги са налични увреждания на мозъчните функции. Рискът от инсулт нараства двойно след 55-тата година, а в световен мащаб 10% от случаите на естествена смърт са следствие на инсулт.

Научно-медицинският проект започва да изследва навиците и спортната активност на хиляди души още през 1992 г. Десет години по-късно отново се наблюдават същите хора, плюс нови групи, а в края на 2012 г. изследването приключва официално. Данните за хиляди изследвани пациенти в рамките на две десетилетия още продължават да се анализират, но едно е сигурно – заседналият начин на живот и липсата на минимална физическа активност унищожават сърдечносъдовата и други системи. 

От изследваните 33 000 души към края на проекта от инсулт са били засегнати 4424. По-голямата част от тях са страдали от различни степени на затлъстяване, а спортната им активност за двете десетилетия е била усреднена на около 20 минути седмично.

Умерени до тежки натоварвания като тичане, тенис или плуване не носят много по-големи шансове за избягване на апоплектичния удар: сходно време, прекарано в плуване понижава вероятността от инсулт с 49%, в тенис с 47% и в тичане - с 46%. 

Така разходките остават относително еднакво полезна и по-леснодостъпна алтернатива на тези спортове и хората, загрижени за здравето си трябва да са наясно, че оправдания като „скъпо е”, „неудобно е” и „далеч е” не са приложими за поддържане на физическа активност. Световната здравна организация препоръчва минимум 150 минути умерена физическа дейност седмично за избягване на диабет, затлъстяване, сърдечносъдови и други заболявания, породени от липсата на движение.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари