Дентално почистване – що е то?

И колко процедури са необходими…
6 дек 2013 18:15,
2
Дентално почистване – що е то?
Източник: Reuters

Макар през последните 50 г стоматологична практика да се препоръчват минимум 2-3 процедури по дентално почистване в годината, само едно е напълно достатъчно. До това заключение достигат проф. William Giannobile и колегите му от University of Michigan.

Дентално почистване е общо наименование на няколко процедури, извършвани в едно посещение при стоматолог. Той използва няколко уреда и техники за повърхностно почистване: ултразвук и водна струя за премахване на плака и тартар от зъбите и венците, твърда четка и специална паста за почистване и полиране на зъбната повърхност, мазила оздравяващи венците, флуоридно третиране за заздравяване на зъбите и др.

Изследването, публикувано в Journal of Dental Research се базира на данни за десетки хиляди пациенти, 5104 от които посещават стоматолог за дентално почистване само веднъж в годината за 16 поредни години. При тях няма регистриран случай на кариес или пародонтит. Сред тях е имало дори хора с рискови фактори – вредни хранителни навици, диабет и генетична обремененост, но добрата устна хигиена и ежегодно почистване, както се оказва, са напълно достатъчни за здрави зъби и венци.

Две дентални почиствания в годината дават допълнителна защита на пушачите, се твърди още в изследването – повишеният риск от зъбна развала, който носи тютюневия дим се тушира почти напълно от подлагане на процедурата през 6 месеца.

Трябва да е известно за пациента, че от 1 до 3 дни след дентално почистване е възможно кървене от венците. Натрупаните бактериални плаки се разбиват от ултразвука, но не е възможно да се изведат абсолютно всички бактерии – само около 96-98% от тях. Понеже активното търкане по време на процедурата може да остави някои венци чувствителни, с изтънени или разкъсани повърхностни микрокръвоносни съдове – капиляри, бактериите могат по-лесно да ги замърсят и да предизвикат повишенена чувствителност, подуване, парене и дискомфорт. Това състояние преминава до 1-3 дни след процедурата.

 

Още полезна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
3
 
! Отговори
dentamex преди 10 години
do DGD priloji ya na sebe si.