Виагра – медикамент и за жени

Полезен и при менструални болки
17 дек 2013 15:05,
1
Виагра – медикамент и за жени
Източник: Reuters

Медикаментът, предназначен за употреба при еректилна дисфункция – виагра, може да бъде от полза и на жените, сочат резултатите от ново проучване. 

Изследователите от Колежа по медицина Пен Стейт в САЩ съобщават, че основният компонент във виаграта - силденафил цитрат, може да облекчи от умерени до тежки менструални болки при жените. 

Силденафил цитрат действа при еректилната дисфункция като разширява кръвоносните съдове, което спомага ерекцията при мъжа. Това му свойство може да бъде изключително полезно и при представителките на нежния пол – разширяването на кръвоносните съдове в близост до матката може да облекчи болезнените менструални спазми. 

В проучването участват 25 жени, на възраст между 18 и 35 години, които страдат от болезнена менструация. 

На някои от участничките учените дават силденафил цитрат, а на други - плацебо. Оказва се, че жените, които получават компонента на виагра, съобщават за значително по-голямо облекчаване на болката, в сравнение с пацебо групата. 

Резултати все още не са окончателни и проучването трябва да бъде проведено с по-голямо число доброволци, за да се потвърди откритието. Те обаче показват още един път за облекчаване на ежемесечните менструални болки при много жени.

Данните от проучването са публикувани в сп. Human Reproduction.

 

Повече интересна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари