Нов шанс при зрителни нарушения – 3D принтиране на тъкани

Надежда за незрящите хора
25 дек 2013 19:26,
1
Нов шанс при зрителни нарушения – 3D принтиране на тъкани
Източник: Reuters

С помощта на нова технология изследователи от Великобритания за първи път успяват да принтират клетки, взети от окото. 

Откритието може да доведе до разработване на метод за тъканни присадки, съставени от различни клетки в ретината. Това има потенциала да помогне в търсенето на лек за слепотата. 

Към момента резултатите са на предварителен етап и сочат, че технологията на мастилно-струйно принтиране може да се използва са отпечатване на два типа клетки на ретината –ганглийни и глиални клетки. 

Ганглийните клетки на ретината изпълняват функцията да предават информацията от окото до определи части на мозъка, а глиалните клетки осигуряват подкрепа и защита на невроните. 

Това е първият път, в който технологията се използва успешно за принтиране на зрели клетки от централната нервна система, а отпечатаните клетки остават здрави и запазват способността си да оцеляват и да се развиват. 

Учените обясняват, че загубата на нервни клетки в ретината е основен фактор на много очни заболявания, които водят до слепота. Ретината представлява изключително организирана  структура, в която прецизното разположение на клетките една спрямо друга е от решаващо значение за зрителната функция.

Възможността да подрежда клетките в определени модели и структури наскоро повиши употребата на 3D отпечатването в биомедицинските науки. Целта е да се създадат структури на основата на клетки, които да се използват в регенеративната медицина. 

В своето проучване екипът изследователи използва пиезоелектричен мастилно-струен принтер, който отделя клетките посредством много малка дюза чрез специфичен електрически импулс. 

Учените използват и видео технология с висока скорост, за да запишат процеса на отпечатване с висока резолюция и да оптимизират процедурата. След като са принтирани, учените извършват различни тестове на всяка клетка, за да установят колко от тях са оцелели и доколко е засегната способността им да се развиват и живеят. 

В проучването, публикувано в сп. Biofabrication, са използвани животински клетки и тъкани.

 

Още полезна информация за здравето може да откриете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари