Децата – с все по-ниска физическа култура

Свидетели сме на най-заседналото поколение на децата в нашата история
30 дек 2013 22:15,
1
Децата – с все по-ниска физическа култура
Източник: Reuters

Анализи на база на проучвания на милиони деца по целия свят откриват, че днешните деца не могат да тичат толкова бързо или толкова надалеч, колкото техните родители, когато са били деца. 

На днешните малчугани отнема средно по 90 секунди повече да пробягат разстоянието от 1, 5 км, в сравнение с техните родители преди 30 години. Изпълнението на кардио упражнения намалява с 5% на всяко десетилетие от 1975 г. насам при децата на между 9 и 17 години. 

Експертите препоръчват децата на 6-годишна възраст и по-големите от тях да извършват физическа активност с умерена интензивност за 60 минути през ден. Те обръщат внимание на ролята на училищата в тази мисия и необходимостта от повече обучение и възможности за физическа активност. 

Учените правят плашещо заключение, като обявяват, че в момента сме свидетели на най-заседналото поколение на децата в нашата история. 

Проучването е водено от Грант Томкинсън – физиолог от Университета в Южна Австралия. Екипът му анализира 50 отделни проучвания, свързани със занимания с тичане и фитнес – ключов фактор за сърдечносъдовото здраве. Общият брой на децата, които вземат участие, е 25 млн., а възрастта им – между 9 и 17 години. Всички те са от 28 страни, като анализираният период е от 1964 до 2010 г. 

Изследователите обясняват, че наднорменото тегло играе роля, тъй като затруднява тичането и извършването на аеробни упражнения. Прекомерното време, прекарано пред телевизора и компютъра, както и липсата на площадки, където може свободно да се спортува, също оказва влияние.

Други проучвания в областта също отчитат намаляване на физическата активност в глобален мащаб. 

 

Още полезна здравна информация прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
gg преди 10 години
ЧЕ ОТКЪДЕ ДА ИМАТ ФИЗИЧЕСКА КУЛТУРА!В УЧИЛИЩЕ НЕ ИГРАЯТ ФИЗИЧЕСКО, ЗАЩОТО НЯМА БАЗА!ИЗВЪН УЧИЛИЩЕ СЪЩО Е ТРУДНО ДА СПОРТУВАТ ,ЗАЩОТО НЯМА ПАК БАЗИ!ЕДНО ВРЕМЕ В ЧАС ПО ФИЗИЧЕСКО ПОКРИВАХМЕ НОРМАТИВИ, А СЕГА АКО ВРЕМЕТО НЕ Е ХУБАВО ЗА ДА ИГРАЯТ ДЕЦАТА НА ДВОРА, ТО РЕШАВАТ ЗАДАЧИ1