Консумация на домати като превантивна мярка срещу рака на гърдата

Рискът нараства значително след менопаузата
7 яну 2014 19:51, Румяна Тасева
1
Консумация на домати като превантивна мярка срещу рака на гърдата
Източник: Reuters

Консумацията на домати помага срещу развитието на рак на гърдата, констатираха учени от Онкологичния център към Университета Охайо, САЩ. Достатъчно е дори за кратък период от време да се консумират повече, за да се намали риска от коварното заболяване при жени в климакс, се пише в сп. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Рискът от рак на млечната жлеза нараства значително с напълняването при жените след менопаузата. Изследвания по-рано показват, че при високо ниво на адипонектин, рискът от онкологичното заболяване е по-нисък. Този хормон се отделя от мастните клетки и регулира мастната обмяна и нивото на кръвна захар.

От по-рано е известно, че каротиноидният пигмент ликопен в доматите и други зеленчуци и плодове намалява нивото на оксидантен стрес и възпрепятства образуването на ракови клетки. Сега учените изследват ефекта му върху концентрацията на адипонектин в кръвната плазма.

За целта те проследяват 70 жени в постменопауза с повишен риск от развитие рак на гърдата. Средната възраст на доброволките е 57 години при ИТМ – 30 кг/м². Техният порцион на домати е завишен в продължение на 10 седмици, като условието е да приемат не по-малко от 25 мг ликопен дневно, което е количество 5 пъти по-високо от нормата. При обичайния ни режим на хранене се предполага прием от около 1,0 – 1,3 мг на ден. 

Резултатите показват повишаване на концентрацията на адипонектин в кръвта като тя е повече при жените без затлъстяване.

Екипът на проф. Адана Лянос в момента изучава механизма на антиканцерогенния ефект на каротиноида върху тъканите на млечната жлеза. 

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
нема що преди 10 години
Ама от кое ГМО по-точно?