Салата от маруля консумирайте вечер - подготвя за сън

Листата й са от полза за здравето на очите и костите
24 фев 2014 11:42,
1
Салата от маруля консумирайте вечер - подготвя за сън
Източник: Reuters

Марулята е един от най-нискокалоричните зеленчуци – във всеки 100 г сурови листа има само 15 калории. Една от най-интересните ползи за здравето е, че помага на плодовитостта както при мъжете, така и при жените. По време на бременността се „грижи“ за здравето на плода. Хранителните вещества в най-големи количества са витамините А и К.
 
Витамин К укрепва костите като повишава активността и помага срещу остеопорозата. Същият витамин намалява увреждането на мозъка и в този смисъл може да предпази от болест на Алцхаймер.
 
Марулята съдържа също така и витамин C. Проучване в областта сочи, че храните, богати на витамините А и C, могат да помогнат в борбата срещу някои видове рак.
 
При консумация на марулята с аспержи, спанак, грах и карфиол, се повишават нивата на витамин B.
 
Фолиевата киселина, която също се съдържа в марулята, предпазва от мегалобластна анемия по време на бременност. Консумацията на този зеленчук също има и голям ефект върху отделянето на хормона прогестерон.
 
Марулята съдържа зеаксантин, за който се знае, че подобрява зрението. Зеаксантинът има и антиоксидантни свойства и също така помага за предотвратяване развитието на катаракта. Флавоноидите в него пречат на развитието на рак на белите дробове и устата.
 
Консумацията на маруля помага и срещу безсънието, тъй като съдържа сънотворно вещество, което се намира в почти всички видове на зеленчука.

Още полезна информация за храненето можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
10
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Логично. Том към салатата върви и половинка ракия.Па тези дето ядат салата без аператив са друга категория дето нищо не става от тях.