Обърнете внимание на щитовидната жлеза след 50-те

3% от жените са с понижени нива на тиреоидни хормони
25 фев 2014 08:01, Румяна Тасева
0
Обърнете внимание на щитовидната жлеза след 50-те
Източник: Reuters

Проблемите с щитовидната жлеза са особено често срещани при жените – десет пъти повече в сравнение с мъжете. Закономерна е проявата им след една определена възраст при жената, с менопаузата.

При 3% от жените над 50-годишна възраст се налага хормонозаместителна терапия с тироксин (левотироксин) заради понижена функция на щитовидната жлеза. Два пъти по-малко са случаите на хиперфункция на жлезата в същата възрастова група на представителките от нежния пол.

Често случаите на проблеми с щитовидната жлеза при жени в менопауза се диагностицират късно, тъй като симптомите наподобяват оплакванията при менопаузата. Донякъде те са сходни и на всички онези неприятни белези, които се изпитват при продължително напрежение и стрес.

При недостатъчен синтез на тиреоидни хормони е характерна появата на силно чувство на безпричинна умора, апатия и летаргия, влошени са способността за концентрация и паметта. Други отличителни признаци са промяната на вида на косата и кожата – те стават сухи. Има „странно“ покачване на теглото и поява на нетипичен запек. Всички тези промени се дължат на забавения метаболизъм вследствие хипофункцията на щитовидната жлеза.

Повече за връзката между менопаузата и промените в дейността на щитовидната жлеза можете да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари