Кои са храните, неподходящи за закуска?

И кои хранителните вещества да си набавим още от сутринта
20 мар 2014 08:16,
9
Кои са храните, неподходящи за закуска?
Източник: Reuters

Закуската е най-важното хранене за деня – това е безспорно твърдение, доказано неведнъж в научния свят. Освен да започваме деня си с нея, много е важно какво хапваме сутрин.

Салам, наденица бекон – може би за някои звучи вкусно, но това далеч не е удачен пример за сутрешно хапване. Всички те са преработени храни с високо съдържание на сол, която вреди на сърцето. Препоръчително е да се придържаме към яйце или яйчен белтък с многозърнест хляб.

Яйцето е богат източник на протеин, полезен за изграждане на мускулна маса, а освен това осигурява и други хранителни вещества като селен и фосфор. От многозърнестия хляб можем да си набавим фибри.

Нито една пържена храна не е полезна за здравето, но да консумираме такава е изключително нездравословен избор за закуска. Тя добавя излишни калории и сантиметри към талията, но по-важното е, че не зарежда организма с необходимата му енергия за сутрешните часове.

Сладкишите също не са препоръчителна храна за начало на деня, тъй като те са приготвени от рафинирано бяло брашно и захар. Това ще доведе до бързо покачване нивата на кръвната захар. По-добрият избор е пълнозърнеста филийка хляб, намазана със сладко или мармалад. Така нивата на кръвната захар ще останат стабилни, давайки източник на енергия за дълго.

Консервираните сокове често се изтъкват като полезни за здравето, но всъщност с тях приемаме допълнително количество захар. За разлика от прясно изцедените сокове в консервираните липсват фибрите и няма много хранителни вещества. С други думи – те ни дават вкуса на любимите плодове минус ползите от тях. 

Препоръчително е вместо тях да консумираме пресни плодове като грозде, ябълка, круша, боровинки и т. н. Това ще намали риска ни от диабет тип 2.

 

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е статия за храненето. Не за политика N3 и 4. А N5 вероятно за закуска нагъва филия с мас.
5
2
 
4
 
! Отговори
ь преди 10 години
До 1 и 2.Вие сте някакви самовлюбени дрисли и превземала.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато летувах в Шкорпиловци преди години, там беше като земен рай. Това не бива да се унищожава!
3
1
 
13
 
! Отговори
свинско ДС преди 10 години
Пореден проект на застрояване на Черноморието, косвено свързан с брата на Сергей Станишев Георгий, получи одобрението на правителството днес.Става въпрос за инвестиционен проект на стойност 100 млн. лева в община Бяла. Проектът трябва да се изпълни в местността Карадере, южно от Варна. Карадере попада в защитената мрежа Натура 2000, в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.Според съобщението на сайта на Министерския съвет проектът предвижда изграждане на три х
2
10
 
5
 
! Отговори
до az преди 10 години
Браво, много здравословна закуска! Аз закусвам по същия начин, без пуешкото филе / сутрин никога не ям месо, принцип/, някога включвам и пушена сьомга. Смущава ме последното изречение "но това не е по джоба на обикновения българин". Защо да не е?! Аз не съм необикновена българка.
1
13
 
6
 
! Отговори
az преди 10 години
филийка многозърнест хляб -брашното ми е с 4 вида семена -изпечен вечерта от автомат.домашна хлебопекарна-намазана тънко с френско масло без примеси на растителни мазнини ,пуешко филе ,парченце бяло сирене 3 маслини и сварено яйце половин домат и четвъртина обелена краставичка и парченце кашкавал -овче- отгоре с кафяна лъжичка домашно сладко от боровинки ,чаша кафе, след 1 час половин грейпфрут и 1 портокал изстискан лично и изпит веднага-но това не е по джоба на обикновения българин