Най-необходимите витамини и минерали за активно спортуващите

Кой витамин възстановява мускулите след тренировка?
21 мар 2014 16:26, Мария Дуковска
7
Най-необходимите витамини и минерали за активно спортуващите
Снимка: photl.com

Тези от вас, които могат да се нарекат активно спортуващи, се нуждаят от достатъчно витамини и минерали, за да имат енергия, издръжливост и да са в добро здраве. Освен чрез пълноценното хранене, добре е спортуващите да приемат и допълнително количество витамини и минерали, за да поддържат добра форма. Вижте от кои не бива да лишавате организма си.

Витамини от групата B

Тези важни витамини помагат за превръщането на въглехидратите и протеините в енергия. Приемани от активно спортуващи, те правят тренировката им в пъти по-ефективна.

Витамин В2 активно участва и в производството на червените кръвни клетки, важни за отделянето на енергия. Активно спортуващите не бива да допускат дефицит на витамин В12, тъй като това може да бъде причина за възникването на анемия, както и намалена работоспособност. Витамин В12 също участва в производството на червени кръвни клетки и освобождаването на енергия. Друг важен витамин от групата В е витамин В6, който отговаря за много метаболитни функции.

Витамин C

Това е един от най-добрите витамини за спортисти. Той съдържа антиоксиданти, които спомагат за премахването на токсините от организма, като по този начин предотвратява възникването на инфекции и заболявания.
Витамин С спомага за възстановяване на кожните клетки и тъкани, а също така увеличава и производството на колаген. Колагенът поддържа кожата млада и стегната, но от друга страна е много важен за здравето и функциите на костите и мускулите.

Още по темата прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: витаминминерал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
При условие , че на седмица получаваш по една банкнота витамин Евро , можеш да се възстановиш и без да купуваш *** от аптеките -
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
витамините от аптеките под форма на хапчета са пълни ***
2
2
 
0
 
! Отговори
алф преди 10 години
това което не е написано в статията е всъщност най-важното,а именно,че витамините трябва да бъдат натурални а не синтетични.От 1996 г. е доказано,че синтетичните витамини(тези които продават в аптеките като хапчета) не само че не са полезни,а дори са вредни и имунната система ги атакува като вредители.Фармацефтичната индустрия обаче продължава да печели милиарди от тази лъжа
1
1
 
0
 
! Отговори
Шварценегер преди 10 години
А освен това трябва да пиете: протеин, креатин, аминокиселини, глутамин, азотен бустер.