Вярвайте на българските лекари!

Д-р Райчинов пред Puls.bg: Насадиха неуважението изкуствено
Обновена: 7 апр 2014 11:49 | 7 апр 2014 11:48,
69
Вярвайте на българските лекари!
Източник: БЛС

Д-р Цветан Райчинов е роден в София. През 1986 г. завършва Медицинската академия в столицата. До октомври 2007 г. е зам.-председател на Българския лекарски съюз, откъдето подава оставка. През януари 2009 г. е избран отново за зам.-председател на съсловната организация, а през октомври 2009 г. бе избран за неин председател.

 - Д-р Райчинов, на 7 април отбелязваме един много светъл празник - Деня на здравния работник. През последните години обаче уважението и вярата в медиците ни сякаш съвсем се стопиха, а "личен лекар" като че ли е вече мръсна дума. Защо?

Смятам, че цялото това неуважение към професията до голяма степен беше изкуствено насаждано през последните години и то не без помощта на медиите, за жалост. Казвам го не като упрек, а по-скоро като молба, защото средствата за масова комуникация не трябва да се поддават на политически влияния. Политиците винаги казват, че пациентите са в центъра на системата, но те имат предвид избирателите. Не се интересуват от пациентите, а от електората. От пациентите се интересуват само лекарите. Едните без другите не могат и обратно.

Лекарската професия е призвание и хората трябва да знаят, че медиците са водени от онзи така идеализиран образ на лечителя и не е редно точно към тях да се насажда неприязън в обществото. Ще цитирам думите на големия българин Стефан Данаилов: "Вярвайте на българските лекари, по-добри няма да намерите."

Няма и кой да дойде да лекува тук. Специалистите, които са останали, са точно тези идеалисти, за които говоря. Те се опитват да дадат всичко от себе си заради професията.

 - Възможно ли е тази негативна нагласа да се промени?

Възможно е. Когато българинът се излекува, той винаги казва: "Господ ме спаси". Разбира се, че Господ помага, но не е по-малка и ролята на лекарите. Хората трябва да са признателни на специалистите, макар медиците да не очакват благодарности. Това не е присъщо на професията. Никой не е станал лекар, за да получава признания, а заради идеята да бъде в помощ на болните. И нека пациентите знаят това и да имат доверие в нас, защото, ако не ни се доверяват, няма как да постигаме добри резултати. 50% от лечението е доверието на хората. Останалото е медицина.

 - Защо нашите медици избират да работят зад граница?

В анкетите, които сме провеждали, водещата причина за изтичането на кадри от страната е липсата на възможност за кариерно развитие.

Специализация, квалификация и растеж - това е главното. Условията в България са неадекватни за развитие - съществуват хиляди усложнения и се събират немалки такси от младите лекари. И то още в началото на кариерата, когато и без това им е достатъчно трудно, защото те все пак трябва да се прехранват, а обучението по медицина продължава цял живот и струва скъпо, учебниците и различните помагала също са много скъпи и изобщо всичко, което е необходимо, за да се развива човек в тази професия.

А отивайки например в Германия, младият лекар започва веднага работа на трудов договор и всички права, които той гарантира, със своевременен старт на специализацията и заплата между 2000 и 3000 евро.

Втората причина специалистите ни да предпочитат чужбина са лошите условия на труд. В българските болници липсва достатъчно добра апаратура и спокойна атмосфера, създаваща възможност на лекарите да се съсредоточат в работата си.

И на трето място, но не последно по важност, разбира се, е възнаграждението. Не може един млад човек, който иска да създаде семейство, да няма как да си осигури прехраната и битовите разходи. А на всичко отгоре някои от тях трябва и да плащат, за да работят.

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
мед сестра преди 10 години
Вие лекарите направихте реформата за себе си,за да се състезавате за повече пари!В никой нормативен документ не става дума за специалист по здравни грижи т. е. простата мед сестра дето трябва да изпълнява в повечето случаи и дейностите на обикновените лекари за нищожно заплащане .В повечето малки болници този персонал е със средна възраст 60 г,и да ви питаме това ли ви е реформата ,къде ви са младите лекари къде ви са младите сестри?Скоро ще ви лекуват китайци филипинци и др такива!
59
0
 
1
 
! Отговори
1878 преди 10 години
Досторе,как думите " личен лекар" няма да са мръсни като това съсловие взема пари за несвършена работа т. е. всеки месец вие измислихте да им плащате на бройка записани пациенти, а не за излекувани или преминали такива!
58
0
 
1
 
! Отговори
правила преди 10 години
Трябват ясни правила! Да е ясно с мижавите 8% какво се полага.Да се обясни ,че има лимити .... и това е съвсем естествено.Също като в семеен бюджет.В страните ,в които сумите се набират на ЕГН пациентите много внимават как си ползват лимита.Да се въведе ограничение за исканото "Второ мнение" ,особено когато е лишено от медицинска целесъобразност.Защото движещата сила е страха и недоверието ,но това не са аргументи!Надхвърлянето на лимитите се компенсира с глоби на лекарите.
57
0
 
1
 
! Отговори
Истини преди 10 години
Министър Илко Семерджиев ,който стартира реформата беше най- в час с правилата.И като стоматолог направи работата на стоматолозите ясна.При медиците с всеки рамков договор се изопачават основните постановки на първия рамков договор ,който беше и най- реален ,най- практичен и ясен
56
0
 
2
 
! Отговори
кажете истината преди 10 години
Публикувайте списък на клиничните пътеки-400 болести,които Касата лекуваЗатова гласуват българските гражданиСтоматолозите дерат по сто кожи на преглед, ама никой не им се сърди, защото стоматологичния съюз ясно го каза: правим ви по една пломба годишно и после умирайте или си плащйтеСтоматолозитехсэщо полагат Хипократова клетваКажете на хората цялата истинаНе се лекуват всички болестиКажете,че Касата сложи лимит и за ражданията/месечно/Стискайте до другия месец,ако сте над лимита.
55
0
 
1
 
! Отговори
планът РанЪт преди 10 години
Какво заплащане иска тоя човек?Ха ха хаПосле тия доктори да се пенсионират с добра пенсия и да си гледат старините ли? Откъде пари?Ха ха хоНе, те ще работят до гроб, защото младите ни лекари с право ще напускат страната прокудени от ниското заплащане и милионите пречки които се поставят пред специализациите имВсъщност не се пречи на всички.Децата на Номинклатурата сега се уреждат с предимство. Навъдиха се доста доцентчета, но процедурите по които става изборът им никак не са прозрачн
54
0
 
1
 
! Отговори
справедлив преди 10 години
Ако мъничко интелектуална енергия се задели ,за да се оцени реалността ще е най- добре за всички.Най- добре се лекува начално възникнал проблем.Най- добре това се улавя от най- близкостоящия лекар , а това Семейния лекар.И спрете да се фиксирате само върху"Огромните "суми ,защото това са суми за разходи , а не чиста реална освободена от данъци и осигуровки заплата.
53
0
 
2
 
! Отговори
Справедлив преди 10 години
Тесните специалист си имат своето място при вече авансирал болестен процес.Редно е да им се заплаща адекватно на положения труд.Трябва да имат много повече заделено време за отделен пациент за да си проведат диагностично лечебния алгоритъм пълноценно.
52
0
 
1
 
! Отговори
Справедлив преди 10 години
Системата е съвсем правилно ориентирана. И ако се осъзнае и асмисли ще има реални ползи преди всичко за пациентите и после и за финансовата стабилност.........Семейните лекари всъщност издържат доболничната помощ.........с наеми ,с анекси за отопление ,и т н плюс заплати за младшия медицински персонал и Трябва по същество да се занимават с профилактика .......като се започне от бременността , бебето до възрастния човек..........
51
1
 
2
 
! Отговори
лупи преди 10 години
Вярваме им, другарю Райчинов. Когато ги има им вярваме. Моя личен лекар от 1 години работи само сутрин от 10 до 12 часа. И не всяка сутрин. Понякога трябва да му се обаждаме по телефона да го молим да слезе от втория етаж в кабинета си. Системата с личните лекари е погрешна. Та специалистите взимат много по-малко пари от тях.
50
0
 
1
 
! Отговори
ROSI преди 10 години
Do 58....Blagodaria VI mnogo , naistina niikoga ne sam se zamisliala kakvo tochno glasi HIPOKRATOVATA KLETVA, znaeh samo che vsichki doktori ia polagat kato zavarshat. Radvam se , che nauchih neshto novo. Biahte mnogo liubezen.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роси не се отпечати цялата последователно но е ясно колко човечен и стойностен документ е.И смятам ,че няма лекар ,който да не я изпълнява съвсем добросъвестно
48
0
 
1
 
! Отговори
още преди 10 години
Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.ЗАКЛЕХ СЕ!
47
0
 
0
 
! Отговори
още преди 10 години
Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината, като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само, за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и м
46
0
 
0
 
! Отговори
С най- голямо удовол преди 10 години
Роси :ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА*Клетвата, с която се кълнат българските лекариВ името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.На учителя, който ме е учил да лекувам ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развив
45
0
 
0
 
! Отговори
ROSI преди 10 години
DO....48 Bihte li mi obiasnili kakvo tochno triabva da razbiram kogato se govori za hipokratovata kletva. Napalno sam saglasna s Vas , che bezplaten obiad niama!
44
1
 
0
 
! Отговори
LILI преди 10 години
Iskam Doktor Raichinov da mi kaje sledvashtia pat kogato lichnia mi doktor mi poiska 200 evro, za da se podpishe na dokumentite mi za TELK, da beleja banknotite i da povikam policiata ili da mu strosha tikvata.Chakam otgovor Gospodin Raichinov!!!!!!!!
43
0
 
1
 
! Отговори
трети път обективен преди 10 години
Заключение : От целия процес полза няма!Но кой е нарушителя?! Пациента !!Аптекаря !! "Компетентния "многознайник !И тримата по съвкупност.Защо Само лекарите носят Вината без да са виновни?!?Защо нямате доблестта да си признаете ,че няма полза от Непроведената терапия Но по личното ви решение?!Бъдете поне мъничко самокритични!!
42
0
 
1
 
! Отговори
още по обективан преди 10 години
Екипа Лекар - Пациент + аптекар и +съседи и др."компетентни"+ Интернет форумите!!Пациента ----! докато му се разяснява рецептата прекъсва с постоянната реплика:"Там ще ми кажат"?!?!?Къде ? кой ? и защо не от самия лекар да го научи?!? Това остава неясноСлед това в аптеката следва цензуриране на рецептата и като правило се подменят основните лекарства!Накрая пациента решава да се запознае с терапията и първо изчита страничните вредни ефеккти.......и си ги "открива " при първия прием..........
41
0
 
1
 
! Отговори
обективен преди 10 години
За ефективна медицина е необходимо :1. добра анамнеза -т е пациента да може да обясни оплакванията си! Малко са хората ,които смислено могат да съобщят точно и аргументирано оплакванията си..........ерго -- задай объркващо оплакване .ще получиш объркано заключение2.Работа в екип- Лекар - Пациент! Лекаря преглежда , обяснява ,назначава! И очаква контролния преглед за оценка на стратигията!