Вярвайте на българските лекари!

Д-р Райчинов пред Puls.bg: Насадиха неуважението изкуствено
Обновена: 7 апр 2014 11:49 | 7 апр 2014 11:48,
69
Вярвайте на българските лекари!
Източник: БЛС

Д-р Цветан Райчинов е роден в София. През 1986 г. завършва Медицинската академия в столицата. До октомври 2007 г. е зам.-председател на Българския лекарски съюз, откъдето подава оставка. През януари 2009 г. е избран отново за зам.-председател на съсловната организация, а през октомври 2009 г. бе избран за неин председател.

 - Д-р Райчинов, на 7 април отбелязваме един много светъл празник - Деня на здравния работник. През последните години обаче уважението и вярата в медиците ни сякаш съвсем се стопиха, а "личен лекар" като че ли е вече мръсна дума. Защо?

Смятам, че цялото това неуважение към професията до голяма степен беше изкуствено насаждано през последните години и то не без помощта на медиите, за жалост. Казвам го не като упрек, а по-скоро като молба, защото средствата за масова комуникация не трябва да се поддават на политически влияния. Политиците винаги казват, че пациентите са в центъра на системата, но те имат предвид избирателите. Не се интересуват от пациентите, а от електората. От пациентите се интересуват само лекарите. Едните без другите не могат и обратно.

Лекарската професия е призвание и хората трябва да знаят, че медиците са водени от онзи така идеализиран образ на лечителя и не е редно точно към тях да се насажда неприязън в обществото. Ще цитирам думите на големия българин Стефан Данаилов: "Вярвайте на българските лекари, по-добри няма да намерите."

Няма и кой да дойде да лекува тук. Специалистите, които са останали, са точно тези идеалисти, за които говоря. Те се опитват да дадат всичко от себе си заради професията.

 - Възможно ли е тази негативна нагласа да се промени?

Възможно е. Когато българинът се излекува, той винаги казва: "Господ ме спаси". Разбира се, че Господ помага, но не е по-малка и ролята на лекарите. Хората трябва да са признателни на специалистите, макар медиците да не очакват благодарности. Това не е присъщо на професията. Никой не е станал лекар, за да получава признания, а заради идеята да бъде в помощ на болните. И нека пациентите знаят това и да имат доверие в нас, защото, ако не ни се доверяват, няма как да постигаме добри резултати. 50% от лечението е доверието на хората. Останалото е медицина.

 - Защо нашите медици избират да работят зад граница?

В анкетите, които сме провеждали, водещата причина за изтичането на кадри от страната е липсата на възможност за кариерно развитие.

Специализация, квалификация и растеж - това е главното. Условията в България са неадекватни за развитие - съществуват хиляди усложнения и се събират немалки такси от младите лекари. И то още в началото на кариерата, когато и без това им е достатъчно трудно, защото те все пак трябва да се прехранват, а обучението по медицина продължава цял живот и струва скъпо, учебниците и различните помагала също са много скъпи и изобщо всичко, което е необходимо, за да се развива човек в тази професия.

А отивайки например в Германия, младият лекар започва веднага работа на трудов договор и всички права, които той гарантира, със своевременен старт на специализацията и заплата между 2000 и 3000 евро.

Втората причина специалистите ни да предпочитат чужбина са лошите условия на труд. В българските болници липсва достатъчно добра апаратура и спокойна атмосфера, създаваща възможност на лекарите да се съсредоточат в работата си.

И на трето място, но не последно по важност, разбира се, е възнаграждението. Не може един млад човек, който иска да създаде семейство, да няма как да си осигури прехраната и битовите разходи. А на всичко отгоре някои от тях трябва и да плащат, за да работят.

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
10
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До Анонимен - "САМО ОТКАЧАЛКИТЕ НЕ ВЯРВАТ НА ЛЕКАРИ" - Точно обратно, Приятелю. Даже и откачалките НЕВЯРВАТ на лекарите.
19
7
 
13
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До Чочо - Лекарите, като ЕРП и Мобилните оператори са наточили теслите и само плачат ли, плачат за пари. В действителност те в момента са най-големия черен пазар. Всички се водят на работа на едно държавно и на едно, две частни местенца. Крадат, като изоглавени и препращат пациентите си от едно място на друго, за да им излезат игричките. В цялата държава, я има, я няма стотина свястни ЛЕКАРИ - ХОРА. Останалото е магазинери в квартален супермаркет.
18
10
 
12
 
! Отговори
Пациент преди 10 години
Докато, "докторите " се опитват да ни лекуват някак си а да плачат че заплатите им не са като на немците , уважение няма начин да заслужат ! Те да не би да уважават хлебар с глетав хляб, шивач с несъразмерни дрехи ! Когато ми потрябва лекар , явя се при него и той ме излекува тогава и ще го уважавам. В момента когато отида на лекар ,той сама ме лекува според него ,но не ме излекува! Като как да уважавам тези хора и тази професия.
17
8
 
14
 
! Отговори
Д-р Рушвет преди 10 години
Как да им вярваш на лайненцата - рушветчии, та те за издаден смъртен акт получават комисион от Хилари Клинтън и другите нейни ортаци. В огромния празен двор на варненската Терапия трябва да направят гробище, така поне ще пестят парите на живите все още роднини на десетките трупа, които дневно вадят от Терапията. Цяла Варна знае, че влезеш ли веднъж в Терапията жив не се излиза. А и те заплашват със съд ако не искаш да влезеш за химиотерапия примерно. За човешко отношение да не говорим - ***!
16
6
 
15
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Лекар, гаранция не дава. Когато почнат лекарите да дават гаранция и да ги виждаме глобени заради техни лекарски грешки, а не заради пропуснати запетайки от здравната каса, тогава може евентуално да им имаме някакво доверие.
15
6
 
11
 
! Отговори
Чочо преди 10 години
! А тия дето не са съгласни с мнението ми, и слагат минусчета, да обяснят на баща ми защо е в легло от "изтървано" според вездесъщите лекари състояние! Кой и какво е изтървал, като не са му назначавани изследвания 5г. след оперативното му лечение....мълчим! На жена! А тия дето не са съгласни с мнението ми, да обяснят на баща ми защо е в легло, на жена ми защо все няма направления за бременни, все няма направления за бременни, при положение, че са безлимитни и безотказни! А мен на държа да ми обясни, къде отиват 430лв от заплатата ми ежемесечно от графата- осигуровки?!?
14
4
 
17
 
! Отговори
Празник е! преди 10 години
Но ще е истински празник ако Цветан Райчинов не се разхожда като главен главорез на републиката. Ако лекарите са лекари, а не търговци, спекуланти и келеперджии, които между другото преглеждат болни. И е време да кажат колко пари им трябват за да има добро здравеопазване. Защото с около 40 милиарда, платени през последните 14 години можеше да се изгради нова държава, а те едно здравеопазване не можаха да организират. КОЛКОТО И ПАРИ ДА ИМА ВСЕ НЯМА ДА ИМ СТИГНАТ!
13
5
 
8
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСКИ преди 10 години
ДО НОМЕР 15 Е ДА ДЕ АМА ТИЯ ТУКАШНИТЕ САМО ЕТИКЕТА ИМ Е ЛЕКАРИ. ПОКРИТИЕ НУЛЕВО. ПО СТРАНЕН НАЧИН СИ ВЗИМАТ ИЗПИТИТЕ И ДИПЛОМИТЕ ! КАТО КАК ВИ ЗВУЧАТ ДУМИ ОТ УСТАТА НА "ЛЕКАР " ОПА ,ГРЕШКА !!!!!
12
2
 
8
 
! Отговори
Ana преди 10 години
Edna istinska istoria.Sina mi e pensioniran po bolest, na vseki 2 godini triabva da hodi na TELK, no predi tova triabva da leji v bolnica 4,5 dena i izsledvaniata da se podpishat ot zavejdashtia otdelenie.Za tazi "USLUGA", doktora mu iska 400 evro. Pensiata mu na mesec e 110 leva, kakvo izliza, che dobria chicho doktor mu vzema polovin godishnata jalka pensiika.Kajete mi VIE da viarvam ili ne na doktorite. S nai golliamo uvajenie i respekt kam DOBRITE DOKTORI< KOITO NIKAK NE SA MALKO.
11
3
 
10
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСКИ преди 10 години
ОТ УСТАТА НА ТОЯ НЕКАДЪРНИК ,ТЕЗИ ДУМИ ЗВУЧАТ НАЙ-МАЛКОТО СТРАННО ! ДОБРЕ ,ЧЕ ВСЕ ПАК ЧАТ ,ПАТ ВСЕ ОЩЕ СЕ СРЕЩАТ ЛЕКАРИ РАЗЛИЧНИ ОТ НЕГО!
10
2
 
7
 
! Отговори
Чочо преди 10 години
Ошо, чест и почитания за ника, дано повече хора знаят и разбират Ошо! Но...как без лекарства?!? Та нали трябва да се поддържа фармацефтичният бизнес! Всяка втора реклама е на хапче! Как? С тия цени на рекламните спотове, как без лекарства? Ааааа, не! За сън - хапче, за ставане-хапче, детето не слуша-сиропче! Боли те нещо - хапче, не те боли - хапче, за да не започне!
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да им вярвам ли??? На рекета ли да им вярвам, на некадърността ли, на безчовечността ли?да не казвам, че една необразована другарка замалко да убие майка ми със *аните си рецепти. И накрая не беше доволна от бакшиша! *** ***. Нека кадърните, човечните и работливите лекари не се засягат. Има много свестни лекари. Но ако говорим за гилдията: на една каца с мед и една лъжица е достатъчна!
8
5
 
11
 
! Отговори
Вярвам, но... преди 10 години
Вярвам и уважавам българският лекар. Съпругата ми е лекар, но...искам да видя поне един осъден лекар за лекарска грешка! В това отношение лекарският съюз води неправилна политика...той винаги защита лекарите...дори и когато са виновни...това не е частно спрямо добрите лекари и пациентите.......
7
8
 
13
 
! Отговори
Чочо преди 10 години
Да им вярвам ли! На кое? Безхаберието? Ачноста? Некомпетентността? Арогантното държание? На кое? Лекари друг път! Търгаши! Търгаши на човешки съдби и животи!
6
5
 
8
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Аз вярвам на лекарите в България,друг е въпроса,че "новата система" направи част от тях обикновени използвачи на човешката мъка и по-несъвестните се възползват от нея,но като цяло им вярвам!
5
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Верваме, че можете да ни уморите.Верваме, че в съдружие с аптеките ни предписвате най-скъпите според възможностите ни хапове.Верваме, че всичко е за пари.Лекуването е друг въпрос. Там много много не ви верваме.Както каза нумбер 3, антибиотици до пукване. И си имате постоянна клиентела.От десетина години не съм вземал подобна дивотия и започнах да не се разболявам.
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
като гледам само 86 набор е
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога не вярвайте на докторите!!! Посетете поне 3ма и ако на всички мнението им е различно(както в повечето случай), тогава най-добре прочетете в интернет за компетентна информация.. смятайте до къде стигнахме някой хора, като мен да вярват повече на интернет отколкото на тез дипломирани професионалисти. Избягвайте антибиотиците - това е най-силното оръжие на фармацевтичната мафия - те развалят имунната система и така на тялото в бъдеще му трябват много повече медикаменти, за да се оправи..
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този на снимката май не е посетил български лекар...
1
9
 
14
 
! Отговори
Килъра преди 10 години
Този човек дали си вярва като говори? Ако си вярва трябва да отиде при колегите си на 4-ти километър. По-алчни и нагли хора от пътните полицаи не вярвах, че ще видя, но лекарите в България ги задминаха. Никакъв морал и съчувствие към пациентите, естествено има и свестни, но за голямо съжаление са изключително малко.