БЛС с иск за дискриминация заради здравните осигуровки

От Съюза искат държавата да плаща пълна вноска за деца, студенти, социално слаби
Обновена: 8 апр 2014 17:24 | 8 апр 2014 14:20,
2
БЛС с иск за дискриминация заради здравните осигуровки
Снимка Reuters

Българският лекарски съюз (БЛС) е внесъл иск срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация, съобщават от съсловната организация. Жалбата на БЛС е заради това, че държавата заплаща половината от здравната вноска на някои категории лица, които осигурява.

В категориите, осигурени наполовина, попадат учащи, деца, граждани, които отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи, задържаните под стража или лишените от свобода; лица в производство за предоставяне на статут на бежанец; родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност и др.

Според лекарския съюз чрез незаплащането в пълен размер на вноската държавата дискриминира посочените лица, като предпоставя занижено здравно обслужване, компенсирано единствено и за сметка на изпълнителите на здравна помощ.

Тази политика на държавата предполага натрупването на сериозен дефицит в системата на здравното осигуряване и рефлектира върху качеството на здравната помощ, пише в жалбата на лекарите.

Налице е пряка дискриминация по признак "трудово положение” и "социален статус”. Този подход на законодателя е в пълно противоречие с чл. 6 от Конституцията на Република България, който предвижда равнопоставеност на всички граждани”, се казва още в исковата молба на БЛС.

От Съюза изискват от Комисията да задължи държавата да внася същите осигурителни вноски и за тези категории граждани, каквито внасят всички останали работещи и работодатели.

Преди дни от БЛС предложиха решение за стопяване на дефицита в бюджета на Здравната каса именно чрез възможността държавата да започне да плаща в пълен размер здравните вноски на децата, а не само половината, както сега. Това ще осигури поне 160 млн. лв. Ако тези пари влязат в системата от 1 юни до края на годината, така почти изцяло ще бъде покрит очакваният дефицит в Касата, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов пред Investor.bg.

Повече икономически новини четете в Investor.bg.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
по -точно преди 10 години
Целокупното лекарско съсловие е Нещатно звено/безплатно/звено към министерството на социалните грижи на министър Хасан Адемов.Ако няма финансова облага поне едно голо признание да се чуе!