Каква е функцията на щитовидната жлеза?

И защо е толкова значима за целия организъм
25 апр 2014 19:27,
1
Каква е функцията на щитовидната жлеза?
Източник: Reuters

Щитовидната жлеза се намира отпред на шията, под "адамовата ябълка". Тя се състои от две части, всяка от които е разположена от едната страна на трахеята. 

Въпреки малкия си размер, щитовидната жлеза играе много важна роля за ред функции в организма. Тя произвежда хормони, които са необходими за растежа и метаболизма. 

Самият процес по синтеза на хормони от жлезата се контролира от друг хормон, познат като „тироиден стимулиращ хормон“ (TSH). Той се отделя от хипофизната жлеза като отговор на стимулирането от хипокампуса в мозъка. 

Щитовидната жлеза се нуждае от йод, набавян от храната, за да произвежда хормони. Има два първични хормона, произвеждани от щитовидната жлеза – тироксин (T4), и трийодтиронин, познат още като Т3. Номерата в съкратените имена на първичните хормони сочат за броя на йодни атоми във всеки от тях.

Т4 е неактивен и се обработва от организма в активната му форма Т3. Хормонът се транспортира до тъканите с помощта на кръвообращението. 

Целия материал, заедно с видео по темата, може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМНАА преди 10 години
ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ НАПРАВЯТ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ БЕЗПЛАТНО И ДА ИМ СЕ ИЗСЛЕДВАТ ХОРМОНИТЕ СЪЩО БЕЗПЛАТНО НА ВСИЧКИ ЖЕНИ/ЗАЩОТО ТЕ СТРАДАТ ПОВЕЧЕ ОТ ХИПО И ХИПЕРТИРЕОИДИЗЪМ/ .ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ ПАК ДА ЗАРАБОТЯТ СКРИНИГИТЕ ЗАЩОТО ПРИ ТЯХ СЕ ,ОТКРИВАХА МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ, ЗА КОИТО БОЛНИТЕ НА МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ПРЕГЛЕД.