Ядем по-малко морска храна – ставаме по-глупави

Морските дарове съдържат полезни за мозъка вещества
Обновена: 9 май 2014 16:24 | 9 май 2014 16:24,
4
Ядем по-малко морска храна – ставаме по-глупави
Източник: Reuters

Недостатъчният прием на морски дарове е свързан с когнитивния упадък. Това разкрива ново изследване на учени от Масачузетс.

То беше представено тази седмица в рамките на заседанието конференцията по клетъчна пролиферация Experimental Biology 2014.

Дълговерижните полиненаситени мастни киселини са особено важни за доброто здраве на мозъка и неговото качествено функциониране.

Липсата на някои от тях - алфалиноленова киселина, ейкозапентаенова киселина и докозахексанова киселина е рисков фактор са отслабване на познавателните ни способности.

За да докажат това свое твърдение,  в продължение на две години учените наблюдавали 895 участници чрез интензивна серия от когнитивни тестове. Те включвали упражнения с номера и цифри, тестове за организация и планиране, игри със сложни фигури и други.

Участниците в експеримента подавали подробна информация за начина си на хранене. Изследователите открили, че тези, които приемали ниски количества омега – 3 мастни киселини, се справяли с упражненията доста по-слабо, отколкото участниците, които редовно похапвали морски продукти.

Затова специалистите препоръчват да консумираме такива поне веднъж седмично, като предимство в менюто ни трябва да има рибата тон.

Редовният прием на морски дарове гарантира необходимото количество от важните за здравето на мозъка ни полиненаситени мастни киселини.

Наред с това учените отбелязват, че омега – 3 киселините са от полза и за здравето на сърцето ни. Те ни предпазват от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на снимката са сладководни раци.явно ядящият ги е ***.
3
2
 
1
 
! Отговори
до гошо тъпото преди 9 години
не знам ти,ама жабите стават все по-умни от теб. но пак си добре,че сам си ловиш червеноперките.ние тук плащаме скумрията по 6.40 кг. за риба тон и сьомга не мислим.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХАХА Нещо да няма пренасищане на морския пазар? Вече готвена стръв ползвате от изхвърлената преналовена риба?
1
1
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Вярно е това,за това съм толкова...умен.В Кривунделово...море нямаме,но за това ходя често на нашенското блатото и ловя червеноперки.Изследователите трябва да се заинтересуват от нас,пробвал съм и жаби,но не знам,дали ставам по...умен,от тях.