Детски паралич – проблем в световен мащаб

Болестта все още не е лечима
13 май 2014 16:55,
1
Детски паралич – проблем в световен мащаб
Източник: Reuters

Световната здравна организация обяви разпространенението на полиомиелита за глобален здравен проблем. Това съобщава BBC.

Тя описва бума на инфекцията в Азия, Африка и Близкия изток като „изключителна" ситуация, изискваща координиран международен отговор. Познато още като детски паралич, заболяването се характеризира с възпалителни изменения в сивото вещество на гръбначния стълб и парализа.

Боледуват предимно децата на възраст между 1 и 5 години.

Напоследък се наблюдава широко разпространение и продължително за разоносителство на болестта, която и до днес не е лечима.

Тя се предава основно по въздушно-капков и чревен път – чрез заразена вода или храна например. Вирусът е способен да причини смърт в рамките на няколко часа.

В момента едни от най-големите огнища на полиомиелита са в Пакистан, Камерун и Сирия. Рискови са също Афганистан, Екваториална Гвинея, Етиопия, Ирак, Израел, Сомалия и Нигерия.

От Световната здравна организация приканват към вземането на глобални мерки за овладяване на инфекцията. На първо място е много важно държавите да проверяват дали хората, които напускат или влизат в дадена страна, са ваксинирани.

Сега в Сирия тече мащабна кампания за ваксиниране на деца срещу полиомиелит. Предвижда се в седемте държави да бъдат ваксинирани общо около 20 млн. деца.

Общо в Сирия 1,6 млн. деца ще бъдат ваксинирани срещу полиомиелит, заушки, дребна шарка и рубеола.

В Йордания имунизационна защита ще получат 3,5 млн. деца. Ваксинационната кампания ще обхване още Ирак, Кюрдистан, Ливан, Турция и Египет.

Текущата кампания е най-голямата, предприемана някога в Близкия изток.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари