Как да разпознаем рака на дебелото черво?

За симптомите и лечението разказват д-р Росен Тушев и д-р Владислав Янков пред Puls.bg
20 май 2014 16:02, Румяна Тасева
9
Как да разпознаем рака на дебелото черво?
Снимка: Reuters

Д-р Владислав Янков е специалист по колоректална хирургия и онкология. Той завършва „Медицина” в София, като през годините специализира лапароскопска и дебелочревна хирургия в София, Лондон, Хановер и др.

Д-р Росен Тушев е специалист по конвенционална и лапароскопска хирургия. Той завършва „Медицина” в София, като през годините специализира лапароскопска хирургия в София и Загреб (Хърватия) и заедно със свои колеги извършва и внедрява някои лапароскопски техники, приети за рутинни от хирурзите на болница" Пирогов".

- Д-р Тушев, какво представлява ракът на дебелото черво и къде най-често се появява той?

Ракът на дебелото черво и ректума е злокачествен тумор, произхождащ от лигавицата и нарастващ в повечето случаи към вътрешността на червото. Това довежда до стеснение, кървене и запушване. Най-често туморът се локализира в сигмовидното черво, правото черво и дясната част на дебелото черво. В хода на развитието си злокачествените тумори прорастват в съседни органи, дават разсейки в лимфните възли, черния дроб, белия дроб, по перитонеума, в мозъка, костите и др.
 
- Какви са симптомите и как да познаем, че е възможно да имаме подобен проблем? Има ли рискови групи за това заболяване?
    
За съжаление, първите симптоми в повечето случаи се изявяват късно, понякога повече от година след появата на рака. В началото оплакванията са неспецифични – коремен дискомфорт, непостоянни коликообразни болки, чести изхождания на диарични изпражнения, отслабване на тегло.
 
Анемията, запекът, наличието на примеси от слуз и кръв във фекалиите са по-късни симптоми. Трудно повлияваща се на лечение хемороидална болест също може да бъде симптом на рака на ректума и дебелото черво, особено при пациенти над средна възраст. В някои случаи заболяването се диагностицира в напреднал стадий след появата на усложнения или разсейки.
 
Рискови фактори са: възраст над 60 години, наличието на близки роднини (майка, баща, брат, сестра, син, дъщеря), починали или лекувани от рак на дебелото или правото черво, вродени и генетично предавани заболявания – фамилна аденоматозна полипоза, наследствен неполипозен колоректален рак, хронични възпалителни заболявания - улцеро-хеморагичен колит, болест на Крон и др. Аденомите на дебелото черво също се приемат за преканцероза, като рискът нараства с възрастта, броя и размера им. Рискови фактори също са и лекувани в миналото рак на дебелото или правото черво, лимфом, ендометриален рак, рак на тестиса, както и провеждана в миналото лъчетерапия, диабет.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Стегнете се преди 3 години
Като пишете нещо го пишете както трябва, опишете кога точно се развиват симптомите, спират ли или траят постоянно всеки ден, може човек да има нещо друго или някой вирус и като чете статията ще се уплаши и се започва колоноскопия и т.н.
9
0
 
12
 
! Отговори
ДИДО преди 9 години
Майка ми почина от рак на дебелото черво .Реших да се преглеждам на всеки две години .Личния ми лекар не иска да ми дава направление, такива били нарежданията .След борба с четири доктора в продължение на един месец ми направиха изследване траещо 30 минути .Как да уважавам докторите в България .Мързеливи и не им дреме за пациентите, само за подкупи и пари говорят .
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен наследствено заболяване, също влияе и кухнята.Японците конумират пушено месо и риба и са предразположени към болестта.Най-добрата превенция е киселото мляко.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
80 % от заболяването е наследствено. Хора които имат в историята на рода да правят колоноскопия през 3 години.
6
2
 
3
 
! Отговори
един въпрос преди 9 години
. Аденомите на дебелото черво също се приемат за преканцероза, Искам да запитам, колко от читателита разбират думите "аденомите" и " преканцероза," ?Някой взе ли пари за тази статия поместена тук ?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
+-ти И аз питам.И ще кажа, не вярвам на нищо.Разчита се, че хайвани четат хайвански работи.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след 50-така да се прави ФКС всяка година
3
0
 
23
 
! Отговори
питам преди 9 години
Откога Вацлав Хавел е д-р Тушев? Да не би да е възкръснал?
2
16
 
14
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До МарияРадвам се за теб. Жалко, че само доволните от него могат да се похвалят, докато недоволните не са на тоя свят вече. То така се създават легендите за много добрите доктори.
1
1
 
20
 
! Отговори
мария преди 9 години
Д-р Росен Тушев е изключително добър лекар. Оперирал ме е преди няколко години, и се възстанових много бързо. Един от малкото чудесни лекари в нашата държава.