Защо се появява целулитът?

Той засяга 90% от жените
Обновена: 6 юни 2014 09:18 | 6 юни 2014 09:18, Румяна Тасева
9
Защо се появява целулитът?
Снимка: Reuters

В идеята за перфектна визия, изваяна и подчертана мускулатура, често се появяват пречки. За най-голям враг на добре изграденото тяло все още се смята целулитът. Предвид тежестта на думата мнозина смятат, че това е медицинско названиe за някаква болест. В основата на нейния смисъл стои заложбата за повишено отделяне на масти във финия подкожен слой.

Мнозина специалисти по кожни и съдови болести все още спорят дали това явление има за основа съдов дефицит или не. Учените медици са установили, че в резултат на недостатъчна оксигенация (окисляване: процес на прибавяне на кислород към физична или химична система) на тъканите крайният резултат често е влошен метаболизъм и натрупване на отпаднали метаболни продукти. Също така са доказали, че натрупването на целулит е пряко обвързано с повишения мастен прием и липсата на достатъчно физическа активност.
 
Целулитът сам по себе си не означава наднормено тегло. Има много слаби хора, които обаче натрупват целулит в кожата. Доказано е, обаче, че при хора с наднормено тегло при предприемане на режим на хранене и спорт нивата на целулит намаляват драстично. Състоянието се среща по-често при дамите, отколкото при мъжете. Причината е, че женският пол има добре изразена генетична предиспозиция за развитие на целулит, както и добра хормонална основа за повишено отделяне на масти в подкожието на тялото.
 
Според последните проучвания състоянието засяга около 90% от жените и 10% от мъжете.
 
Когато жените навлязат във възрастта на менопауза, нивата на половия хормон естроген започват да се снижават драстично. Между 25 и 35-годишна възраст започват първите сериозни отлагания на целулит при дамите. Нивата на естроген влияят пряко и върху състоянието на кръвоносните съдове. Когато серумното количество на естроген се понижи, по кръвоносните съдове се среща едно явление, характеризиращо се със загуба на рецептори. Крайният ефект за появата на целулит, уви, не е във влошената циркулация по кръвоносната система, както се считаше през последните години. Понижената рецепторна концентрация по съдовете предизвиква появата на друг специфичен феномен. Крайният резултат е понижена оксигенация на тъканите и понижено хранене на тъканите, до които достигат кръвоносните съдове, тъй като не може да се осъществи пасивен мембранен транспорт между съдържимото във вътресъдовото русло и периферията.
 
Едно от последствията, водещо до повишена способност за натрупване на целулит, е и понижената обмяна на колаген в тъканите. В този период се развиват благоприятстващи фактори за уголемяване на мастните клетки в подкожието, които „избухват” под влияние на липсващия колаген, което води до натрупването на известно количество целулит в засегнатите зони. Това е и най-честата причина целулитът да не се появява генерализирано по цялото тяло, а само в отделни негови кожни зони.
 
Жените са предразположени към натрупване на целулит в областта на колената, седалището и бедрата, защото те притежават три слоя мастна тъкан в описаните зони. За разлика от мъжете и другите зони на женското тяло, мастната тъкан е представена в един слой. Други кожни региони, в които се среща тройно увеличение на количествата мастна тъкан, са коремът и областта около триглавия мишничен мускул (трицепс, разгъвач или частта на ръката от лакътя до рамото).
 
Днес учените споделят теорията, че целулитът може да е в резултат на увреда на метаболизма на съединителната тъкан. Това намира израз във възможността съединителната тъкан да се развие правилно. По този начин тези явления водят до влошена колагеногенеза, което от своя страна води до слабост в стените на мастните клетки от подкожието. Крайният резултат е продължително изливане на съдържимото от мастните клетки, което се отделя и образува характерната форма на целулит.
 
Като рискови фактори за натрупване на целулит се считат лошият хранителен режим и приемът на храна, богата предимно на „вредни” мазнини, които са от групата на сатурираните мастни киселини. Забавеният метаболизъм, който се обуславя генетично, също се счита за фактор, предразполагащ както към напълняване, така и към отделяне на целулит в подкожието.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: целулитлечениепричини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕ точно пържолите са виновни за целулита и по-точно хормоните в тях.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До мнениеИ аз харесвам свинско ама на пържоли!
5
0
 
25
 
! Отговори
:) преди 9 години
А бе бебетата имат целулит,вие сте седнали да умувате? Просто се движете повече и правете масажи!
4
7
 
19
 
! Отговори
мнение преди 9 години
Харесвам женски закръглени дупета с целулит. По ги харесвам от онези кокаливите.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото е грозен, заради това се появява. Много разбирате от медицина, че и таквиа статии започнахте да пишете.
2
1
 
20
 
! Отговори
Бирено шкембе преди 9 години
Целулит, стрии, Портокалова кожа - все яки термини депресиращи каките :-)
1
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто това не е вярно!