Какво трябва да знаем за зъбния камък?

Това разказва д-р Богомил Стоев пред Puls.bg
11 юни 2014 08:09, Румяна Тасева
2
Какво трябва да знаем за зъбния камък?
Снимка: Reuters

След като в предишната статия засегнахме една много важна тема – зъбния кариес, или по-точно зъбната плака, днес ще споделя с вас малко повече за зъбния камък.

 
Повечето от вас са чували за него, други не са, но така или иначе той е много често срещано явление във всички възрасти, дори и при хора, носещи протези. Странно, нали? Дали всъщност сме наясно колко опасен може да бъде той и как може да повлияе на цялостното ни здраве?
 
Дори и да извършвате редовно своята устна хигиена, в голяма част от случаите на някои места остава повече или по-малко количество зъбна плака с целия й арсенал от бактерии и химически съединения, които не спят. Най-често не успяваме да почистим добре по линията и под нивото на венците и около пломбите. И така, с течение на времето на тези места, плаката продължава да се увеличава. След около 26 часа тя може да започне да се втвърдява, благодарение на минералните йони, които достигат до нея с помощта на слюнката. Постепенно зъбната плака, преминава в много твърда консистенция, известна като зъбен камък. Един от основните проблеми, свързани с него е, че той не може лесно да бъде отстранен, а с четка е почти невъзможно. Следователно почистването на зъбите на тези места става затруднено и дори невъзможно, което позволява неговото увеличаване с всеки изминал ден.
 
Невъзможността за почистването на тези повърхности, дава възможност на бактериите да атакуват на спокойствие зъбите и лесно да предизвикват кариеси, но и води до възпаление на венците, което може да прерасне в пародонтит. Най-често зъбният камък се образува по вътрешната повърхност на долните предни зъби (откъм езика), както и по-вътрешната и външната повърхност на горните дъвкателни зъби. Това не е случайно, а е свързано с факта, че на тези места се отварят каналите на слюнчените жлези.
 
Важно да запомните е, че всички тези бактерии, които се съдържат в зъбния камък, могат да навлезнат в кръвния ток и да достигнат до всяка точка на организма и да предизвикат друго възпаление с по-тежък характер. В допълнение ще спомена, че проучванията доказват сериозна връзка между сърдечносъдовите заболявания и зъбния камък.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямаме зъби