Няколко стъпки за добро сексуално здраве

По същество това е цял отделен медицински сектор
12 юни 2014 13:18, Румяна Тасева
4
Няколко стъпки за добро сексуално здраве
Снимка: Reuters

В основата на правилната гинекологична практика е важно да се разглежда на много дълбоко ниво науката за сексуалното и репродуктивно здраве. По същество това е цял отделен медицински сектор, който има обучителна дейност с основна цел превенция срещу венерически заболявания.

1. Полово-предаваните инфекции се определят спрямо някои основни характеристики. От най-главните са тяхното разпространение и честотата им на проява.
 
Според съвременните проучвания, честотата на заболелите от полово-предавани болести е нарастнала значително, предвид драстичния спад в сексуалната култура на сексуално активните хора и преимуществото на промискуитетното поведение в обществото. Често последното става причина за разпространение на венерически болести в затворено "общество", каквото например е семейната среда.
 
2. Важен фактор за разпространението на този тип инфекции е и понижената здравна култура предимно на младите хора. Полово активните младежи се изследват много рядко за най-често предаваните микроорганизми, които всъщност могат да бъдат много опасни както за тях, така и за техните полови партньори. Типичен пример може да бъдат хламидиите, които е доказано, че водят до стерилитет при мъжете и жените. Все още хламидиите се наричат "тихите убийци на мечти".
 
3. Следваща стъпка е познаване на най-честите причинители на венерически болести и техните нозологични единици. Освен хламидиите, при полов контакт могат да бъдат прихванати още най-честите трихомонас вагиналис, бледа спирохета и кандида. Човешката трихомониаза, сифилис и гъбичната инфекция са сред най-често атакуващите патогени двамата полови партньори. Предпоставка за тяхното развитие може да бъде както незащитен полов контакт с повече от един партньор, така и ниска здравна култура и липса на редовни профилактични прегледи.
 
4. Диагностиката е следващият особен важен фактор, на който се натъртва в програмите за обучение по сексуално и репродуктивно здраве. Това е важен акцент, тъй като често първичните и единствени изследвания могат да бъдат както фалшиво-негативни, така и фалшиво-позитивни. Първият фактор е значително по-рисков, тъй като дадена венерическа болест може да се закрепи в латентна форма и да увреди организма в бъдеще, както и този на половия партньор на носителя им. Друг важен акцент е акцентирането на правилните и съвременни терапевтични норми и схеми за поведение. Това е важно, защото по този начин се постига бързо и радикално лечение, без да се допуска възможност за бъдещо увреждане на организма, което при младите хора е от особено значение, предвид голямата възможност за развитие на стерилитет и някои от по-честите инфекциозни болести на урогениталния тракт.
 
5. Семейното планиране често е особено важен акцент на семинарите, в които се провеждат обучение по сексуално и репродуктивно здраве. Същността на семейното планиране е да се определи точно и ясно семейно концентриране и разсрочване. Това означава, че интервалите между отделните бременности трябва да бъдат обмислени правилно. Също така в основата на семейното планиране стоят въпроси като контрацепция, трайна стерилизация и прекъсване на нежелана бременност.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
АналИзатор преди 9 години
Ето...статията ако не е писана от Михаелчето няма никакви коментари,никакъв интерес :)