Двойната мастектомия не дава по-големи шансове за оцеляване

Операцията доби популярност, след като Джоли се подложи на нея
Обновена: 3 сеп 2014 13:08 | 3 сеп 2014 13:08,
12
Двойната мастектомия не дава по-големи шансове за оцеляване
Снимка: Архив Reuters

Засегнатите от рак на гърдата жени, предпочели двойната мастектомия, живеят толкова дълго, колкото и онези, които са се подложили на изрязване на тумора, последвано от радиотерапия, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес

То обхванало близо 190 000 жени в Калифорния, засегнати от рак на гърдата между 1998 г. и 2011 г. Става въпрос за първото изследване, което сравнява нивото на оцеляване след три вида хирургически намеси - двойна мастектомия (изрязване на двете гърди), мастектомия, при която само засегнатата гърда е изрязана, и изрязване на раковите тъкани на гърдата, последвано от радиотерапия.

Авторите на изследването се опитали да разберат защо все по-голям брой жени избират двойната мастектомия, макар само едната им гърда да е засегната от рак.

"Въз основа на получените резултати можем да заявим, че пациентка, избрала двойна мастектомия, и жена, подложила се на изрязване на раковите тъкани на гърдата й, последвано от радиотерапия, имат един и същ шанс за оцеляване", заяви един от ръководителите на изследването д-р Алисън Куриан от Станфордския университет в Калифорния.

Учените констатирали, че 55 на сто от участничките се подложили на изрязване на раковите тъкани на гърдата, последвано от радиотерапия, 38,8 на сто - на мастектомия, а 6,2 на сто - на двойна мастектомия.

Двойната мастектомия стана обект на по-голямо внимание, след като през 2013 г. актрисата Анджелина Джоли, тогава на 37-годишна възраст, обяви, че прибегнала до нея, за да намали риска от рак на гърдата.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога не съм харесвал тая сметкаджийка Джоли, защото е била винаги в услуга на матрицата, но не и за човечеството!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не се случва, а нататък....При всеки е различно. Бъдете здрави и щастливи, мили жени и момичета!
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо за миг не трябва и да дорускате, че анджелинката е направила ДВОЙНА МАСТЕКТОМИЯ. Това някой да го е видял? Това са трикове, ог които знаем кой има полза. А на нея има кой да и търси отговорност за лъжата. Жалко, че ше има будалии, които да и се вържат и да сбъркат. Нямаш рак - оперираш гърдите, не си болен - ВАКСИНИРАШ СЕ! Странно, но ... факт. Ето тези малки камъчета правят големи беди. Жалко, че хората не желаят да ги видят. А те са пред тях, както и геноцида с кемтрейлса над 8 гоини!!!
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименГаранция няма. То ракът си е твои клетки, които в един момент се обръщат срещу теб.Ако ги предразположиш, просто ракът ще се появи на друго мяста. При жените след гърдите се разсейва в половата система.До тук с ползите от превантивната мастектомия.
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Анджелина Джоли се оперира без дори да има рак - представяте ли си ? Защото в семейството и има болни. Има наследствени фактори, но те не са 100 процента. Според повечето хора на Анджито и платиха доста скъпо за рекламата, която направи на касапите, които от своя страна и сложиха силикон..... И няма да се учудя, ако един прекрасен ден се окаже,че изобщо не е правила такава операция.... Човек не може да предвиди всичко и ако ти е писано да умреш от рак, няма да се удавиш......
3
2
 
12
 
! Отговори
me преди 9 години
Ми прибягват до този ужас все повече жени, защото лекарите го популяризираха, затова! Какво се правят на ударени сега! Гррррр! Аз лични си спомням, как се разплаках на един от епизодите на мисля Анатомията на Грей, в който убедиха жена да изреже двете си гърди, защото това намалявало риска от рак с фатален край. Може и да бъркам сериала, но все тая, щом това нещо е влязло в сериалите, значи е достатъчно популярна практика. Жалко за Анджелина, искрено и съчувствам за болките и страданията.
2
13
 
8
 
! Отговори
Ами... преди 9 години
нищо не го гарантира...Жалко за прекрасните гърди на Анджелина...Жена без 2 гърди е деформирано подобие на жена жалко наистина...представяте ли си полов контакт с такава жена?
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво гарантира, че след мастектомията рака няма да се появи на друго място?