Безмесни източници на висококачествени протеини

Хранителният режим, богат на протеини, помага за здравословно тегло
17 сеп 2014 18:55,
6
Безмесни източници на висококачествени протеини
Източник: Reuters

Хранителният режим, богат на протеини, помага за поддържане на здравословно тегло, изграждане и възстановяване на мускулите, а също така и потиска апетита. Заедно с въглехидратите и мазнините, протеините се смятат за макрохранително вещество, което означава, че организмът има нужда от големи количества от него, за да бъде здрав. 

Според специалистите между 10 и 15% от дневните калории трябва да се набавят от протеинови източници. Месото не е единственият начин да си осигурите нужните протеини – има и други източници, които могат да се включат в ежедневния хранителен режим.

Яйца

Те са не само чудесен източник на протеини, но също така съдържат и някои витамини от B групата, включително B6, B12, тиамин, рибофлавин и фолиева киселина. Едно сварено яйце осигурява 6 г протеини. 

Макар да е вярно, че яйцата са с високо съдържание на холестерол, това се отнася само за HDL “добрия“ холестерол. Консумацията им не нарушава нивата на холестерола. 

Ядки

Здравословни протеини се съдържат във всички ядки. Бадеми, шамфъстък, кашу, орехи са с богато съдържание на основни макронутриенти като витамин Е, витамин B6, магнезий, фосфор, цинк и калий. 

А какъв е броят на протеините в различните видове ядки? 5,9 г за 22 безсолни бадеми; 5,9 г за 49 безсолни шамфъстъка; 4,3 г за 14 орехови половинки; 6,7 г за 35 безсолни фъстъка и 4,3 г за 18 половинки от кашу.

 

Повече полезна информация за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
10
 
! Отговори
ПорЦелан преди 9 години
Как може да изпуснете "Македонска наденица", "Кайма народна" и хиляди други подобни безмесни продукти??? :idea: