Може ли млякото да помогне срещу остеопороза?

Някои препоръки вероятно трябва да се преразгледат
6 ное 2014 12:58,
1
Може ли млякото да помогне срещу остеопороза?
Източник: Reuters

Консумацията на мляко от много време се препоръчва от страна на лекари и нутриционисти заради съдържанието на калций и поддържане здравината на костите. Мащабно проучване обаче установява, че ползата на млякото по отношение на укрепването на костите е малка, като в същото време удвоява риска от достигане на ранен летален изход при жените. 

За целта на проучването биват наблюдавани 61 000 жени и 45 000 мъже за период от 20 години, а според резултатите няма намаляване на костните фрактури сред тези, които консумират повече мляко. 

Изненадващото е, че при жените това се свързва с повишен риск от счупване. Още повече, че тези, които пият по три или повече чаши мляко на ден – около 680 мл, са два пъти по-застрашени от преждевременен летален изход, в сравнение с тези, които консумират само една чаша.

Отдавна млякото се препоръчва срещу остеопороза, предоставяйки полезно количество калций. Авторът на проучването - проф. Карл Майкълсън от Университета в Упсала, Швеция, обяснява, че резултатите могат да оспорят валидността на препоръките, свързани с консумацията на големи количества мляко, с цел предотвратяване на фрактури. 

Калцият е необходим за изграждането на костите, което предполага, че млякото може да бъде полезно. Според изследователите обаче мазнините в него неутрализират положителния ефект от калция, като в същото време се провокира възпаление и се повишава рискът от сърдечни пристъпи.

Нискомаслените млечни продукти като сирене и кисело мляко, се считат за полезни по отношение на здравето на костите. Британски експерти обаче обясняват, че трябва да се има предвид, че млякото в Швеция е обогатено с витамин А, което може да е оказало влияние върху резултатите.

Данните от проучването са публикувани в British Medical Journal.

Повече полезна информация за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари