Откриха метод за диагностициране на рака с кръвен тест

Без да се провежда биопсия
10 ное 2014 13:53,
0
Откриха метод за диагностициране на рака с кръвен тест
Източник: Reuters

Диагностицирането на рака може да отнеме седмици, дори и месеци. Толкова е необходимо на лекарите да проведат инвазивната биопсия, която да установи дали в крайна сметка даден тумор е каценрогенен или не. През този период обаче състоянието на пациентите може да продължи да се влошава. 

Скорошно проучване приближава изследователите с една крачка напред към мечтата да се използва кръвен тест за диагностициране на рак. То открива специфичен „отпечатък“ на рака в кръвта. 

Проучването установява уникален молекулярен отпечатък за 11 вида ракови тумори при децата. Учените от Университета в Кеймбридж и университетската болница „Аденбрук“ в Кеймбридж анализират кръвни проби от деца, при които е диагностицирано наличието на злокачествено  заболяване. 

Екипът изследователи идентифицира микроРНК молекули, които могат да включват и изключват гени. Това позволява на експертите да открият промените, свързани с различните тумори. 

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания по отношение на откритието, то може да сбъдне мечтата за диагностициране на рак чрез кръвна проба. Така пациентите ще чакат часове за поставяне на диагнозата, а не дни или седмици.

Това, което откроява теста на учените от Кеймбридж от другите кръвни тестове, е, че той може да идентифицира отпечатъка на 11 различни форми на рак при децата. 

По-конкретно, учените откриват отпечатък, който установява видовете невробластом – форма на рак, развиващ се в детството. 

Данните от проучването ще бъдат представени на Конференция на раковите заболявания на Националния раков институт в САЩ.

Повече интересна и полезна здравна информация може да прочетете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари