Циничните хора страдат от деменция по-често

След време те развиват сериозни когнитивни проблеми
14 ное 2014 16:34,
1
Циничните хора страдат от деменция по-често
Снимка: Reuters

До много любопитен извод са стигнали скандинавски учени, изследвали различни процеси, свързващи поведението на човека и здравето на неговия мозък.

Те установили, че циничните хора, които не вярват и нямат доверие на другите хора, на близките около тях, и на приятелите си и дори се отнасят грубо с тях, е три пъти по-вероятно да развият деменция.
 
Оказало се, че хората, които действат въз основа на егоизъм и лъжа, за да получат това, което искат, вероятно на по-зряла възраст развиват сериозни когнитивни проблеми.
 
При предишни експерименти на аналогична тема учените свързват цинизма с риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.
 
Сега специалистите от Университета в град Куопио, Източна Финландия, решават да изяснят как циничното отношение към живота влияе върху риска от развитие на деменция в напреднала възраст.
 
Изследването продължило осем години, а учените наблюдавали 1449 човека на средна възраст 71 години. Всички участници отговаряли на въпроси от анкета, която давала възможност да се определи степента на техния цинизъм.
 
В много от случаите доброволците трябвало да се съгласят или отхвърлят твърдения като: „Мисля, че мнозинството от хората лъжат", „На никого не трябва да се доверяваш", „Повечето хора по-скоро ще използват неверни твърдения, за да получат изгода за себе си".
 
Някои хора с болестта на Алцхаймер страдат от параноя, обърканост и промени в настроението. И по принцип симптомите на болестта на Алцхаймер може да направи хората по-цинични.
 
Може би виновни са и хормоните на стреса, които, както е известно, увеличават риска от развитие на деменция, посочват учените.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Леле, Боже! преди 9 години
99% от нашите депутати, министри и други "големи батьовци" проявяват симптоми на Алцхаймер и са заплашени от деменция!Ау, горкичките те! Няма да могат да се наслаждават поне още 20-ина години на награбеното!Олеле, мамо! Живи да ги ожалиш!