Недоспиването е по-вредно, отколкото предполагаме

Пречи както на физическото, така и на психическото здраве
11 дек 2014 11:41,
1
Недоспиването е по-вредно, отколкото предполагаме
Източник: Reuters, архив

Когато редовно не си осигуряваме достатъчно сън, всъщност си вредим повече, отколкото вероятно предполагаме. Недостатъчният или некачествен сън нарушава биологичните ритми на организма, което много скоро може да доведе до увреждане на физическото, емоционално и ментално здраве. 

По този начин се стресират и ежедневните дейности, както и отношенията с околните. Оказва се, че ако се лишим от 90 минути сън за една нощ например, на следващия ден бдителността ще се намали с 32%. 

Недоспиването в продължение на няколко дни вече води до проява на негативните последици върху организма. След седемдневен подобен режим се нарушава циркадния ритъм, известен още като биологичен часовник. Той регулира моделите на съня, а също така и отделянето на хормони, телесната температура, настроението и други физически, когнитивни и поведенчески модели. 

Това означава, че при липса на достатъчно сън, организмът не може да поддържа „коректно време“. Образно казано, батерията на часовника е на изчерпване, което води до хронично закъсняване. 

Нарушават се двигателните способности и нивата на хормоните се покачват и понижават в несъответствие с нуждите на организма. Този проблем не е за подценяване, тъй като ще бъде засегната цялостната функция на организма – от това как работи панкреасът, през процесите на стареене до нивата на либидото.

Недоспиването също така променя и начина, по който организмът управлява генетичния израз. Това означава, че когато сме уморени, гените не са толкова ефективни при „инструктирането“, както обикновено. 

По този начин може да се нарушат и ежедневните процеси в организма, в това число и имунната система. 

Дългосрочното лишаване от сън се свързва и със сериозни и хронични заболявания като хипертония, сърдечна недостатъчност, инсулт, метаболитен синдром и диабет тип 2.

Повече интересна и полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари