Полезни и вредни храни за щитовидната жлеза

Кои са важните хранителни вещества?
13 яну 2015 16:05, Румяна Тасева
0
Полезни и вредни храни за щитовидната жлеза
Източник: Reuters, архив

За да може да произвежда хормони и функционира правилно, щитовидната жлеза се нуждае от йод, но той не е единственият необходим й микроелемент. От друга страна, в храната ни се намират и съединения, които вредят на метаболитните процеси, свързани с образуването на тиреоидните хормони и усвояването на йода. Това едва ли би навредило на здравия организъм при балансирано хранене, но при проблем с щитовидната жлеза и вече наличен недостиг на йод, храненето не е без значение.

Храненето оказва въздействие и върху усвояването на медикаментите при заболявания на щитовидната жлеза. Изключително важно е при хипотиреоидизъм и назначена хормонозаместителна терапия хапчето да се взима сутрин на гладно минимум половин час преди приема на храна.

Основното количество йод, което въвеждаме в организма си, е от йодизираната трапезна сол. Готовите храни обаче, въпреки съдържанието на натрий в тях, не включват това обогатяване. Йод удачно може да се набави и с консумация на риба и морски деликатеси.

Към приема на йод също трябва да се подхожда с известна доза внимание. Неговият прекомерен прием би могъл да допринесе за повишена функция на щитовидната жлеза, което пък е опасно при вече наличен хипертиреоидизъм. Комбинираните витаминни комплекси, келпът и прекомерната консумация на съдържащи йод храни не се препоръчва и при хора с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, като тиреоидит на Хашимото.

Келп, конкретно хранителната добавка на базата на кафяви морски водорасли, би могла да е удачен вариант при пациенти с хипофункция на щитовидната жлеза, в случай, че лекуващият специалист се е съгласил с ползата й.

Повече за подходящия хранителен режим за щитовидната жлеза може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари