Предпазваме се от рак на дебелото черво с разходки на слънце

Слънчевият витамин D e необходим на имунитета за защита от тумора
21 яну 2015 22:31,
7
Предпазваме се от рак на дебелото черво с разходки на слънце
Източник: Reuters

Витамин D може да предотврати развитието на колоректален рак като повиши бдителността на имунната система по отношение на туморните клетки. Това съобщават изследователи от Онкологичния институт Дана-Фарбер в Бостън, САЩ.

Учените обясняват, че „слънчевият витамин“ играе ключова роля при защитата от онкологичното заболяване. Витамин D се синтезира от кожата при излагане под слънчева светлина.

Според лабораторни изследвания витамин D повишава нивата на имунната система като активира Т-клетките, които разпознават и атакуват туморните. Целта на проучването е да провери дали тези две явления са свързани.

Изследователите анализират данни от 170 000 пациенти, които са взели участие в други две изпитвания. След това екипът набира 318 пациенти, страдащи от колоректален рак и 624, които не са засегнати от онкологичното заболяване.

Учените проверяват кръвните проби на участниците през 1990 г., преди те да са заболели от рак. Пробите са тествани за 25-хидроксивитамин D – вещество, което се произвежда в черния дроб от витамин D.

Въз основа на резултатите от направения анализ, участниците с високи нива на споменатото вещество, имат по-нисък от средния риск от развитието на колоректален рак.

Това е първото проучване, което предоставя доказателство за връзката между нивата на витамина и развитието на колоректален рак сред реални пациенти. То потвърждава предишни лабораторни открития, според които витамин D може да си взаимодейства с имунната система така, че да повиши защитата на организма срещу рак.

Още новини от медицинска наука можете да намерите в рубриката "Акценти" на Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Логика....
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и с глад обаче само слънце не стига.МИ ни затуй сме толкоз здрави щото живеем в една слънчева страна
3
2
 
1
 
! Отговори
ДИЯН преди 9 години
СЛЪНЧЕВИ БАНИ ЗА ХУБАВ РАК НА КОЖАТА
2
2
 
5
 
! Отговори
хахахааа преди 9 години
"Предпазваме се от рак на дебелото черво с разходки на слънце"и хващаме рак на кожата!
1
3
 
4
 
! Отговори
racho преди 9 години
ama trjbva li dasme NAGAZENI ILI NE AKO OBICHATE