Сухо око – кога се появява?

Засегнатите се оплакват от чувство за пясък в очите, сърбеж и сухота
2 фев 2015 22:27,
8
Сухо око – кога се появява?
Източник: Reuters, архив

“Сухото око“ е често срещан очен проблем, причинен от липса или недостиг на слъзна секреция.

Сълзите защитават очите като ги овлажняват и “смазват”. При недостатъчно отделяне на сълзи, които да поддържат влагата и комфорта на окото, се споделя за бодеж, парене, сухота, чувство за чуждо тяло и зачервяване на очите.

Водният баланс се поддържа като се редува близко и далечно гледане, което често се забравя, когато човек е пред компютъра. Затова и се препоръчва на равни интервали от време погледът да се премества в най-далечната точка на помещението или да се гледа през прозореца.

Най-често дискомфортът е основният проблем при сухото око, водещ пациента при офталмолог. Ако не се предприеме лечение съществува повишен риск от ерозии и инфекции на роговицата.

Хората с този проблем често се оплакват от чувство за “пясък” в очите, сърбеж и сухота. Други общи симптоми са парене, зачервяване, гъста секреция и дразнене от светлината. Засегнатият обикновено се събужда със “залепнали” клепачи сутрин. Има трудности при носенето на контактни лещи, които обикновено плуват върху слъзния филм.

Колкото и да е изненадващо, напълването на очите със сълзи също може да е симптом на “сухо око”, тъй като постоянното им дразнене предизвиква рефлекторно отделяне на голямо количество слъзна течност.

Повече за проблемът със сухото око може да прочетете на Puls.bg


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако,трябва да бъда честен харесал съм една Жена.Но,не съм наясно ,дали има Мъж в живота си.Бих,желал да и се обадя,но дори мобилния и телефон не знам.Не знам от къде да го намеря.А мина време,от както я срещнах,но остана дълбоко в душата ми и до днес.Хубаво ми е,когато мисля за нея.Дори нея познавам.Но, тогава изпълни душата ми.И от тогава не мога да не мисля за нея.Това,че няма мъж, около нея все още за мен е уникален шанс.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой е този хайдутин? Не ми е споменавала, някога за подобен човек.В момента е свободна ,Жена.Още никой не и е завзел напълно съзнанието.Не е във връзка.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Харевам я,но не съм наясно дали има мъж в живота и.Влюбена ли е?
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влюбена ли е?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много широкоскроен човек е.Винаги усмихната.Не знам,как го постига.Имам усещането,че 200 човека да общува от различни възрастови групи с всички общ език ще намери.Мил човек е няма лоша дума да ти каже да те обиди или нарани.Ако са ти"потънали гимиите" ще те вдигне,доста е печена.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам, кой вижда и какво се случва с нея.Но, като те погледне в даден момент има неустоим блясък в очите.Едни влажни очи и един магнетичен поглед.Очите и правят впечатление.Не всяка Жена има ,този блясък.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На моята приятелка очите и са постоянно влажни с един върховен и неустоим блясък.