Ендокринните тумори на панкреаса – особености

Те може да са с големината на лещено зърно
7 фев 2015 16:53,
6
Ендокринните тумори на панкреаса – особености
Източник: Reuters, архив

Ендокринните тумори на панкреаса произхождат от хормон-продуциращите клетки на задстомашната жлеза. Тези неоплазми са по-редки от карцинома на панкреаса и понякога биват трудно диагностицирани, защото не се мисли за тях. Освен това те може да имитират други заболявания и състояния.

Ендокринните тумори на панкреаса са малки по размер. Например, те може да са с големината на лещено зърно. Понякога дори и да произхождат най-често от панкреасните ендокринни клетки, туморчетата не са разположени в задстомашната жлеза, а в стената на стомаха или на тънкото черво. Това създава допълнителни диагностични затруднения.

Няма характерни туморни маркери, които да насочват вниманието на специалистите към тази патология. Единствен начин за тяхното доказване остава регистрирането на повишена серумна концентрация на произведените от раковите клетки хормони. Завишените нива на тези хормони издават произхода на патологията.

Някои по-злокачествени варианти на тези неоплазми не произвеждат хормони и тяхното доказване се осъществява в по-напреднал стадий на инфилтрация на околните тъкани. По правило колкото по-високо диференциран и хормон-продуциращ е един тумор, толкова по-доброкачествено е неговото поведение.

Повече за ендокринните тумори на панкреаса може да прочетете на Puls.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 7 години
Коментарът ми беше до номер 1
3
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 7 години
Няма и да разбереш, защото така е написана.Накратко - по-добре да не знаеш и да не се разболяваш.Тъста ми почина от рак на панкреаса.Лошото е че когато почне да те боли и отидеш на доктор вече е късно.Средното време на живот е около 6 месеца до 1 година.Това е. Надявам се сега да си разбрал повече.
2
0
 
3
 
! Отговори
Нане Вуте преди 7 години
Не ти и требе!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не дава Господ !