Рукола – с качества, потискащи рака

Зеленчукът съдържа малко калории
10 фев 2015 18:34,
3
Рукола – с качества, потискащи рака
Източник: Reuters, архив

Руколата е от семейство кръстоцветни, също както и броколите, зелето и брюкселското зеле. Тя, подобно на други листни зеленчуци, е с богато съдържание на нитрати – повече от 250 мг на 100 г от зеленчука. 

Високите нива на диетични нитрати се свързват с понижаване на кръвното налягане. Те също така намаляват количеството кислород, необходимо по време на физическо натоварване. По този начин се подобряват спортните постижения. 

Количеството от две чаши рукола съдържа 1 г протеин, 0,3 г мазнини и 1,5 г въглехидрати – включително 0,6 г фибри и 0,8 г захар. Консумацията на това количество от зеленчука осигурява 20% от нужния за деня витамин А, над 50% от витамин K и 8% от необходимото дневно количество витамин C, фолиева киселина и калций.

Руколата е сред 20-те храни с най-високо съдържание на хранителни вещества с най-малко калории. 

Консумацията на листни зеленчуци отдавна се свързва с понижен риск от развитие на рак на дебелото черво и белите дробове. При скорошни проучвания се установява, че съединението сулфорафан в тези зеленчуци, освен че придава горчивия им вкус, има противоракови свойства.

Учени установяват, че споменатото съединение може да потисне ензима хистон деацетилазата, който участва в развитието на раковите клетки. 

Руколата съдържа и хлорофил. Той ефективно блокира канцерогенния ефект от хетероциклични амини, които се формират при печене на храната на много висока температура.

Повече полезна информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tuy na snimkata e marulq
1
1
 
3
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
От началото на 19я век всички хора, които се занимават със здравните проблеми на природонаселението, по безспорен начин са доказали, че найздравословна е храната, която са отглежда в района, в който човек живее!Не можеш да храниш/ и лекуваш съответно/ ескимос с плодове и зеленчуци нито танзаниец с еленско месо!! У нас няма зеле и ряпа, но само РУКОЛАТА ще ни спаси, защото хипермаркетите сега са пълни с нея и ... е просто много ьофтена !!!!????