Ракът на щитовидната жлеза се надушва от кучетата

Четириногите помагат в неговото диагностициране
10 мар 2015 21:34,
1
Ракът на щитовидната жлеза се надушва от кучетата
Снимка: Reuters, архив

Кучетата могат да бъдат обучени да "надушват" рака на щитовидната жлеза при хора, които до този момент не са били диагностицирани със заболяването, но страдат от него, надяват се учените.

Карциномът на щитовидната жлеза е по-рядък от останалите видове злокачествени заболявания, поради което и откриването му още не е достатъчно усъвършенствано.

В момента лекарите извършват такава диагностика посредством тестове, като анализират нивата на хормоните на жлезата, извлечени с помощта на игла.

В рамките на Годишната среща на водещи ендокринолози от света американски изследователи представиха своя нов експеримент, при който са научили немска овчарка да открива по миризмата болни от рак на щитовидната жлеза.

Куче на име Франки от Арканзас е научено да разпознава урината на болни и здрави хора и вече го прави с много по-голяма точност от медицинската апаратура, смятат експертите.

Според тях този тип диагностика би била много ценна, особено в страни, които нямат достъп до съвременна техника.

Четириногите приятели на човека успяват да помиришат коварния рак с точност до 98%, а получените резултати показват, че анализът на летливите органични съединения в урината може да се превърне в метод за диагностициране на злокачествените заболявания.

"Резултатите при кучетата са забележителни. С години милиони долари са отпуснати за усъвършенстване на традиционните методи за изследване на болестта, но е постигнато съвсем малко подобрение в надеждността", обяснява водещият автор на експеримента д-р Доналд Боденер.

Наскоро учените откриха, че домашните любимци отлично се справят с откриването на рак на простата. Предстоят аналогични изследвания в помощ на диагностицирането на рак на дебелото черво и белия дроб.

Още здравни новини ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари