При нулева кръвна група – здраво сърце

Белият дроб обаче е по-слаб
13 мар 2015 15:40,
4
При нулева кръвна група – здраво сърце
Източник: Reuters, архив

Учени от Сърдечносъдовия институт в университета във Филаделфия са открили ген, наречен ADAMTS7, който значително повишава риска на едно лице към инфаркт и исхемична болест на сърцето с изключение на хората с кръвна група 0, най-често срещания тип на кръвта.

Публикация в сп. Nature Medicine показва, че нулевата група притежава защитни фактори, които пазят човешкото сърце и регулират неговите „спокойствие“ и пълноценна функция.

Специалистите са установили също така, че хората с кръвна група 0 имат намален риск от заразяване с малария, сифилис и туберкулоза, както и от развитие на рак на стомаха.

Минусите на тази група обаче са, че хората имат по-висок риск от развитие на пептична язва, венозна тромбоемболия, от заразяване с холера и норовируси, както и да бъдат хапани от комари.

Особено в сезона на върлуващите наоколо вируси хората с нулева кръвна група са много по-застрашени от останалите.

Те много по-трудно образуват антитела към грипа тип А и Б.

Затова са много силно податливи на заразяване с него, особено когато циркулацията му е най-силна (през зимния сезон и по време на епидемия).

Спасението им е да се имунизират срещу грип, тъй като техните бели дробове са по-немощни и дори най-обикновената настинка бързо би могла да се превърне в пневмония или хроничен бронхит, предупреждават специалистите.

Миналата година американски учени установиха, че кръвната група на жените може да повлияе на шансовете им за забременяване.

Изследване на над 560 жени, които се лекували от безплодие,  показало, че тези с нулева група имали 2 пъти по-малък брой яйцеклетки, които били и по-некачествени, което би могло да повлияе на шансовете за зачеване.

Още полезна здрава информация може да намерите в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Спасението им е да се имунизират срещу грип..."А, сега се сетете за какво става дума. (Това изобщо НЕ Е реклама на ваксини срещу грип :)
2
0
 
6
 
! Отговори
Кръвна грипа 0 преди 9 години
Пълни глупости, някой си е правил свободни съчинения. И двата пъти забременях от първи път, сърцето не е застраховано, а и зимата вирусите ме пощадиха.
1
0
 
5
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
НЕ Е ВЯРНО. НЕЩО С КОЕТО СЕ Е СБЛЪСКАЛО СЕМЕЙСТВОТО МИ. ТОЧНО С 0 ГРУПА ТРИ МАСИВНИ ИНФАРКТА И НА ЧЕТВЪРТИЯ СМЪРТ.