Как слънчевото затъмнение влияе на здравето ни

Заблуди и истини
20 мар 2015 09:11,
7
Как слънчевото затъмнение влияе на здравето ни
Източник: Reuters

На 20-ти март Земята посреща поредното слънчево затъмнение. На територията на България то ще стартира към 10 часа и 30 минути. Тогава Луната ще започне постепенно да закрива все по-голяма част от Слънцето. Малко преди 12, почти половината от слънчевия диск ще бъде покрит от земния спътник. Тогава няма да настане мрак, но нивото на осветеност не ще съответства на нормалното за този часови пояс.

Древните народи, а и някои настоящи религиозни течения, са придавали особен смисъл на слънчевите затъмнения. Според тях тези явления са носели потенциална пряка и косвена вреда за здравето. Например, по време на затъмнението на бременните не се е позволявало да излизат извън домовете си, за да не се увреди плодът. Индусите смятали, че водоизточниците и храната, оставена на открито, стават отровни.

Съвременната научна реалност отхвърля тези вярвания. Затова пък има друга реална опасност за здравето по време на слънчевите затъмнения. Тя е пряка и се отнася до зрителния анализатор.

Изниква въпросът какво е по-особеното на слънчевата светлина по време на явлението, която при това е дефицитна? Нормално, при насочване на погледа към Слънцето, силната светлина задейства регулаторна верига в мозъка, довеждаща до свиването на зениците.

Повече за слънчевото затъмнение и здравето можете да прочете в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
12
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Абе секо слънчево затамнение показува само едно бе,че още сме живи и здрави и го дочекахме- айде кой види следващото да си спомни кво съм рекъл...
3
4
 
6
 
! Отговори
Миньор но не Перник преди 9 години
Аз работя под земята , дали ми дреме за слънчевото затъмнение ? Така или иначе по цял ден съм на тъмно .
2
3
 
2
 
! Отговори
вече затъмнен преди 9 години
Щом отворихте линка и прочетохте текста - значи затъмнението вече ви е повлияло. А човекът си гушна хонорарчето за материалчето. Не тече, ама капе.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво са казвали прабабите ни, когато са ставали свидетели на слънчево затъмнение:"Ламята иска да лапне слънцето, ама оно не се даде!" :)