Захарин – ефективен срещу рак

Той потиска протеин, важен за туморните клетки
26 мар 2015 14:11,
8
Захарин – ефективен срещу рак
Източник: Reuters, архив

Популярен изкуствен подсладител може да бъде полезен в лечението на рак, става ясно от данните на ново проучване.

Захаринът се използва като подсладител в голям брой продукти, които не съдържат захар. Изследователите смятат, че той може да се превърне в ключова съставка в медикаменти за лечение на агресивни тумори, тъй като предизвиква и по-малко странични ефекти. 

Противораковото свойство на съставката се дължи на начина, по който тя се свързва с и деактивира протеина карбоанхидраза IX. Той се открива в някои агресивни тумори и играе роля за метастазирането им към мозъка, гърдите, бъбреците, черния дроб, белия дроб и панкреаса. 

Поради описаното въздействие на захарина върху карбоанхидраза IX, учените искат да го използват като база за медикамент, който да ограничава растежа на рака. Те твърдят, че тази активна съставка може да направи клетките по-уязвими към други терапии като химиотерапия и лъчетерапия. 

Карбоанхидраза IX регулира pH на раковите клетки и областта около тях, като поддържа оптималните нива на киселинност за растежа и разпространението на раковите клетки по други части на организма. Тъй като този протеин обикновено не се намира в повечето здрави клетки, учените твърдят, че той е основна цел за противораковите медикаменти.

Още за захарина като потенциално лечение на рак може да научите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
7
 
! Отговори
Робин Луд преди 9 години
лекарството против рак е природосъобразният начин на живот...изхвърлете телефоните,интернет лай...ната,и се забийте в най-голямата пустощ ..така един ден ще ви се стори като десет....живота ще потече в едно приказно спокойно русло,ще ходите на риболов и на лов за дребни млекопитаещи и ще бъдете здрави ...елементарно е..
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжат та пушек се вдига... и после замазват.
3
1
 
14
 
! Отговори
мошеници преди 9 години
Ми то явно зависи по чия поръчка е изследването, ако са спонсорира някой производител на фафли ще го изкарат по - полезен от пресен магданоз.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хелмут Кол ли е рекламното лице на захарина?хаха
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сега твърдяха, че предизвиква рак, сега-обратното.Да им кен/зам на науката!