Особености на менструалния цикъл

Как се регулира менструалният цикъл?
3 апр 2015 22:30,
13
Особености на менструалния цикъл
Източник: Reuters, архив

1. Какво е менструация?

Менструацията е периодично физиологично кървене в репродуктивната възраст на жената. Настъпва през определен интервал от време, определящ началото на менструалния цикъл . Характеризира се със сила, продължителност, количество и отражение върху общото състояние. Контролът върху менструалния цикъл  се осъществява от хипоталамо-хипозифарната ос.

Менструацията е външна проява на отпадащата ендометриална лигавица при неосъществена бременност. Наблюдава се след предшестваща овулация. Кървене, без предшестваща овулация, се нарича псевдоменструация. Нормално интервалът между две менструации е 28 дни плюс минус 7 дни, което значи от 21 до 35 дни. Продължителността на кръвотечението е от 3 до 7 дни. Количеството отделена кръв е 50 - 150 мл. Силата и продължителността се определят от контрактилитета на маточната мускулатура, менструиращата площ и степента на кръвонапълване на тазовите органи.

2. Как се регулира менструалният цикъл?

Регулацията на менструацията се извършва от хипоталамо-хипофизо-яйчниковата ос. Тя се състои от няколко нива. На най-горното се намират надхипоталамични структури – кора на главен мозък, обонятелна зона, ретикуларна формация. Тези структури повлияват хипоталамичната секреторната активност.

Повече за менструалния цикъл може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кое беше особеното в статията?
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И снимката е тематична :))))
2
5
 
7
 
! Отговори
хубава статия преди 9 години
Много хубава статия! Най ми хареса за хипоталамо-хипофизо-яйчниковата ос. В бъдеще ще обръщам повече внимание на хипоталамо-хипофизо-яйчниковата ос, и на другите оси.
1
4
 
14
 
! Отговори
Nobody преди 9 години
Това сериозно ли?