Следобедната дрямка има терапевтичен ефект

Повишава работоспособността
11 апр 2015 10:03,
6
Следобедната дрямка има терапевтичен ефект
Източник: Reuters, архив

Подремването в средата на деня е кратък момент на отдих с терапевтичен и полезен за здравето ефект в натовареното всекидневие.

Учените твърдят, че редовното поспиване към 14-15 ч. може значително да допринесе както за физическото здраве, така и за по-високата концентрация и свежест на ума.

Много известни и успели хора са се възползвали от предимството на следобедното подремване, за да увеличат производителността си през деня, включително Наполеон, Томас Едисън, Леонардо да Винчи, Елинор Рузвелт, Джон Кенеди и Уинстън Чърчил.

Според специалистите дори 30 минути следобеден сън могат да направят чудеса.

1. Повишава се работоспособността

Изследване на НАСА е показало, че кратката дрямка увеличава работоспособността със 100%. Други изследвания пък откриват, че следобедният сън е по-ефективен от 200 мг кофеин или от кратка тренировка.

2. Подобрява здравето

Липсата на сън води до повишени нива на хормона кортизол в организма. Това е хормонът на стреса, който увеличава глюкозната нетолерантност и мазнините около корема, отслабва мускулната и имунната система, пречи на ученето и запаметяването и намалява нивата на растежния хормон и  тестостерона.

Повече ползите от следобедната дрямка може да прочетете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой шеф ще ни даде да подремем? Бачкане бачкане, пак бачкане и само бачкане. Ако се преумориш пък и разболееш как смееш да боледуваш дълго, я на борсата закъв си ми такъв болнав. Модерно робство кво да го правиш
3
0
 
4
 
! Отговори
старшина А преди 9 години
А верно е кеф,имаме един калорифер 12 киловата и като го набузя в склада вън вали а аз дремя по потник.
2
0
 
7
 
! Отговори
община преди 9 години
Ами ние в общината следобед бая дрямка му удряме.Е всв ще се намери някой досадник за нещо да дойде.Баси не ходят ли на работа тия хора.*** ние с колежката като се заключим все едно ни няма потропат потропат па се откажат.Зимата е най готино като пуснем по една духалка в краката от 1 до 5 дрямка и после чао.
1
0
 
8
 
! Отговори
преди и след преди 9 години
Следобедната дрямка има терапевтичен ефект. Особено, когато преди нея и след нея се прави секс.