Бедността "изяжда" мозъка

Живеенето в немотия значително засяга когнитивните функции
6 май 2015 22:44,
18
Бедността "изяжда" мозъка
Източник: Reuters, архив

Бедността може да има пагубно влияние върху дейността на човешкия мозък, сочи ново проучване на екип изследователи от университета в Мичиган.

Тъй като страхът от несправяне с месечния бюджет травмират ума и психиката, живеенето в немотия значително засяга когнитивните функции и буквално „изяжда“ мозъчни клетки.

Най-страшен е ефектът върху децата.

След експеримент сред 145 младежи на възраст до 18 години с различен социален статус, специалистите открили, че при децата, растящи в бедност, значително е повишена активността на амигдалата – област в мозъка, участваща във формирането на емоции, в която се крият чувствата на страх и тревога.

С други думи финансовите ограничения могат да превърнат младежа в емоционално неустойчив субект, който по-трудно би могъл да контролира своите пориви.

Причината за това явление се крие не в бедността сама по себе си, а в това, което я съпътства – семейните скандали, свързани с разходите, уморителния, тежък труд и затруднения достъп до здравеопазване, образование и социални контакти изобщо.

По-задълбочените анализи сочат, че при такива деца количеството бяло вещество в мозъка е доста по-малко от обичайното.

Това означава, че умственото развитие при тях се забавя с година-две, като основната причина отново е стресът.

Затова специалистите уточняват, че тези данни не важат за малчугани, които са расли в бедност, но при хармонични отношения между членовете на семейството.

Те посочват още, че това са преди всичко изследвания, които проучват взаимовръзката между умствената дейност и начина на живот, но в никакъв случай не целят да поставят етикети, задълбаващи разделението на хората на бедни и богати.

Изследването е публикувано в сп. Nature Neuroscience.

Повече полезна информация може да прочетете в рубриката „Здрав ум“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Петер преди 8 години
Старата немска поговорка е доказана.КОЙТО СЕ РАЖДА БЕДЕН УМИРА ГЛУПАВ.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като прибавим и облъчването с ниски честоти от *** "млади" на които е поръчано унищожаването на отделни индивиди или цели семейства, получаваме един аспект от плана за прочистването на "неудобните" инакомислещи.
4
7
 
38
 
! Отговори
уйо преди 8 години
Нарича се шокова терапия. За пуберите уточнявам че тази терапия започва 90г. когато продаваха хляб под бройка и се ползваха купони за закупуване на храна, защо? Защото веднага след свалянето на Тодор Живков дойдоха специалисти от юнайтед стейт и приложиха шокова терапия на българите, заключиха складове и заводи които бяха претъпкани с храна и спряха зареждането по магазините, ставаше се в 4 сутрин за да може да си между първите от опашката пред магазините за да успееш да купиш едно кисело мляко.
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горепосоченият ефект се наблюдава и при "Юруш" контингента.
2
1
 
22
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
И кой подклажда бедността???? вървете по парите и като стигнете края-мачкайте наред.....
1
1
 
53
 
! Отговори
кой не го знае преди 8 години
Докато мислиш как да се оправиш с бита и ежедневните разходи, няма да имаш време да мислиш как да се развиваш...Това е и целта, за жалост