Кой е правилният начин да почистим ушите?

И защо не бива да използваме памучни клечки за уши
17 май 2015 12:40,
16
Кой е правилният начин да почистим ушите?
Източник: Reuters, архив

Много хора редовно почистват ушите си, като намеренията им са свързани с поддържане на личната хигиена. Повечето от тях го правят погрешно, тъй като голяма част от методите за почистване на ушите в домашни условия носят повече вреда, отколкото полза. 

По-важното е, че макар ушната кал да носи усещането за нечистоплътност, няма нищо общо с личната хигиена. Тя е важна за здравето на ушния канал – осигурява защита, лубрикация, има и антибактериални свойства. Ако ушите се почистват много често, липсата на ушна кал може да доведе до сухота и сърбеж. 

Ушните канали обикновено се самопочистват и не бива да се чистят с външни средства. Когато се опитаме да отстраним ушната кал с памучни клечки например, това може да доведе до избутването ѝ по-навътре в ушния канал. 

Понякога може да се стигне до прекомерни натрупвания на ушна кал, което води до запушването на ушния канал. В този случай външната част на ухо трябва да се почисти с помощта на плат, след което следват и другите стъпки:

  • Първо в ухото трябва да се поставят няколко капки минерално олио, бебешко олио или обикновени капки за уши. Така ушната кал ще се омекоти, което ще улесни отстраняването ѝ.
  • Може да се използва вода или физиологичен разтвор за изплакването на ухото. За да се постави в ушния канал, може да се използва спринцовка. Трябва да се внимава тя да не се поставя много навътре в ухото. Преди да попаднат в ухото, тези разтвори трябва да се загреят до телесната температура, за да се предотврати появата на замаяност.
  • Не е необходимо ухото да се чисти у дома. Има лекари, които разполагат с инструменти, с чиято помощ могат да направят това правилно и безопасно.

Повече информация може да намерите в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ушна калухоушен канал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
2
 
! Отговори
Лешници в ушите преди 8 години
Кой въобще си чисти ушите?
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
при запушването на ушните канали и леко затоплено олио върши чудеса.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благодаря за ПЛАТЕНАТА реклама от кабинета УНГ на д-р КъртиУхов но няма да се възползвам.
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилният начин е с пароструйка на 45 градуса, под медицински контрол на трима оториноларинголози, по здравна каса или платено по 38 лева.
7
7
 
10
 
! Отговори
само истината преди 8 години
1. Клечки за уши НЕ трябва да се ползват.2. Спринцовки в домашни условия НЕ трябва да се ползват, можете да причините увреждания. Това се прави само в лекарски кабинет и то след преглед.3. В домашни условия може да се ползват леко затоплен глицерин или зехтин за размекване на ушната кал. В аптеките продават комплекти капки за размекване и разтвор за измиване, върши перфектна работа.
6
2
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 8 години
С памучен фитил се почистват ушите- набутваш единия край по на дълбоко , палиш другия и тягата издърпва де що има ***
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
7,Ама да я пуснеш на по-ниски обороти.Да не вземеш да си откъснеш ушите, хей! :)
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По пътя на логиката излиза, че е най-добре да ги чистим с прахосмукачка.
3
4
 
29
 
! Отговори
док бай преди 8 години
Като станах на 30год и почнах да не чувам - отидох на лекар проми ми ушите и бях нов човек - сума ти и ушна кал имаше,която съм тикал с клечката навътре. От тогава не ползвам клечки и е полезно да се отиде на ушен доктор - разликата със звучите е уникална - едвам си познах гласа.
2
1
 
23
 
! Отговори
Haha преди 8 години
Естествено, че е по-безопасно невнимателните да си ръгат спринцовки в ушите за омекотяване на ушната кал, вместо памучни клечки за уши.Да очакваме ли статии от типа на "След баня не се подсушавайте с хавлии, изчаквайте това да стане по естествен път, защото халатите/хавлиите са инкубатори на бактерии".
1
1
 
36
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Въпросът е как не сме оглушали досега, направо сме минали метър...