Нарушено зрение – сред първите сигнали за рематоиден артрит

Среща много по-често при жените, отколкото при мъжете
21 май 2015 18:25,
1
Нарушено зрение – сред първите сигнали за рематоиден артрит
Източник: Reuters, архив

Ревматоидният артрит представлява хронично възпалително заболяване, което обикновено е свързано с малките стави на ръцете и краката. Засяга се вътрешната повърхност на ставите, причинявайки болезнено подуване, което накрая може да доведе до разрушаване на костите и деформация на ставите.

Болестта възниква, когато имунната система погрешно атакува тъканите на тялото. Освен че създава ставни проблеми, може да има опустошителен ефект върху целия организъм.

Ревматоидният артрит се среща много по-често при жените, отколкото при мъжете, и обикновено възниква на възраст между 40 и 60 години. Поради своята тежест доброто познаване на социалнозначимата диагноза е задължително.

Нарушено зрение

Хората, при които се развива ревматоиден артрит, са изложени на висок риск от поява на Синдрома на Сьогрен – автоимунно заболяване, което предизвиква т.нар. "сухо око". Това е термин, обединяващ група заболявания и състояния, които протичат с нарушено овлажняване на окото.

При синдрома на Сьогрен се наблюдава хронично възпаление на овлажняващите жлези в тялото. Най-често са засегнати слъзните и слюнчените жлези, което води до намалена или липсваща продукция на слъзен и слюнчен секрет и сухота в очите и устата.

По-рядко могат да бъдат засегнати и потните и мастни жлези по цялото тяло.

Целия материал за първите признаци на артрит може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари