Шефът на Здравната каса: Имаме 292 млн. дефицит!

Парите за доболнична помощ са орязани с 10%, за лекарствата - с 20%
27 май 2015 10:00,
28
Шефът на Здравната каса: Имаме 292 млн. дефицит!
Снимка: БНТ

Към 30 април 2015-та дефицитът в здравната каса е 292 милиона лева, пресметна пред БНТ управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. Заради резерва от около 90 милиона лева обаче, той го намалява до 200 милиона.

С 10% са намалени парите за доболничната помощ и с 20% - за лекарства, съобщи още Комитов. Шефът на НЗОК обеща, че цените на клиничните пътеки, които са общо 300 на брой, няма да бъдат намалявани. И посочи, че увеличението идва от нарастването на броя заболели хора в България. Например за глухота той е скочил с 400%. Имало и пътека, чиито ръст е 1918%, каза Комитов, но не уточни за какво заболяване става въпрос.

Комитов обяви, че всички проблеми идват от неефективния контрол за източването на средства от касата, тъй като тя извършва тези дейности постфактум и само по документи. Затова ще се бори за промяна на закона, за което вече имал подкрепата на ГЕРБ и Реформаторския блок. Промяната ще цели проверки в болниците в реално време.

Паралелно Здравната каса разменя контрольорите в градовете, като ги изпраща да извършват проверките на други места.

Глинка Комитов призова гражданите да подават сигнали за източване на касата на тел. 0814800. И обеща, че на 1 юни – Денят на детето, касата ще започне преговори с Българския лекарски съюз за цените на пътеките.
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма начин да няма дефицит. Преди години Дянков премести онко заболяванията към здравната каса . Лечението на тези заболявания са много скъпи и лечение трябва да се провежда независимо дали човек е здравно осигурен или не. Като за неосигурените трябва да плаща държавата. Да ама не .Държавата не плаща не само лечението на неосигурените но и не преважда пълните вноски на децата,пенсионерите ,чиновниците ,полицаите,военните.
17
1
 
1
 
! Отговори
Калоян преди 7 години
Средствата в здравната каса трябва да се използват по предназначение- на Москов за дозите, на Дянков, сега на Горанов за запълване на дупките....и т.н.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ще има дефицит. Като приемаш бюджет по малък от необходимото ще има недостиг. Но по този начин ще се прекара идеята на Москов да си доплащаме лечението. И най-лесното да се прокара идеята че са откраднати от докторите.Харчат се милиони за никому не нужни четци.Нали така щеше да се намалят течовете.Вместо това се увеличиха.Вместо да се мисли за здравеопазване се създават нови здравни образования за да се назначат наши хора - ето в София -- Красимир Ангарски.Кълколи малка заплата ще ми дадат
15
2
 
2
 
! Отговори
някой преди 7 години
Няма проблем, пак ще дадем от бюджета на отбраната и ще покрием дефицита.
14
2
 
6
 
! Отговори
НЕ Е ДЕФИЦИТ !! .... преди 7 години
Думата е - ОТКРАДНАТИ СА !!! ... *** моля ви се ... Да се чете - "откраднахме 292 млн лева !!" ...
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, не се накрадохте, не си напълнихте бездънните джобове!!!
12
4
 
4
 
! Отговори
Асеновец преди 7 години
Ами отпускате много средства на Москов за наркотици- за това сте на червено....
11
2
 
9
 
! Отговори
йййй преди 7 години
И немските каси са на дефицит и френската каса е с огромен дефицит ,но на никой *** не му идва на акъла да намалява парите за здраве.Дефицита се покрива и системата работи.и лекарствата са безплатни и пациентите са доволни и нашите лекари отиват там да работят.Работят-лекуват а не си губят времето да предоговарят цени и обеми.И нека стане ясно че и лекарският труд има цена!!! Лекарите избягаха ,останаха пациентите само скоро няма да има кои и тези стотинки да вземе.ПОЛИТИКА
10
1
 
8
 
! Отговори
жжж преди 7 години
Да 1 млд лева заем за американската ел централа може .която ни продава тока на 0.80 ст за кW ,а за здраве не може.Хаааааа ***.Но нека се затвори правителствена болница ,и да почнат да се лекуват нашите хубостници/избраници/в обикновенна болница и тогава ще разберат за какво иде реч.
9
1
 
11
 
! Отговори
ффф преди 7 години
A Не е ли време за здравеопазване да се отделят 8% от БВП както е в Европа ,а не 3,9% както е в Африка???Все пак май сме европейци мисля.
8
2
 
10
 
! Отговори
морски преди 7 години
Защо не се пише за основната новина,че ГЕРБ ще теглят нов заем от 1 млрд. лева за плащане към американските ТЕЦ.
7
2
 
11
 
! Отговори
Иво преди 7 години
От 1999 год. до момента касата се източва и е в постоянен дефицит! Кацата с меда е много дълбока!
6
2
 
11
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Г-н Комитов-защо не зададете въпроса :Къде е резерва на Здравната каса кайто кабинетът Борисов-1 усвои?Или по-удобно е да се мълчи за това? Държавата внася ли осигуровките на държавните служители? Въпроси без отговори!
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не може с пари за здраве да се правят магистрали!!!
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дефицит казвате а? А излишъка 1.4 милиарда дето изчезнаха по времето на дянков намерихте ли ги?
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е тази бездънна яма с тия болници, всички станаха милионери!Населението намалява, а болните все повече, кой работи и плаща данъци?Егати демокрацията, капитализма се оказа по-голямо чудовище от комунизма.Защо в Китай не е така, или там е идеалния модел за управление на 1/6 от населението на земята.
2
4
 
17
 
! Отговори
икономист преди 7 години
За наше голямо съжаление лекарската професия се превърна в печалбарство и то в най груба форма. След като и лекарите крадат държавата най безогледно просто сме обречени .
1
4
 
21
 
! Отговори
Ред арми преди 7 години
Няма как да нямате дефицит. В болниците масово се приемат пациенти проформа за да се усвояват пътеки.