Децата с увреждания вече няма да учат самостоятелно

В клас вече ще има над 5 деца с увреждания
23 юни 2015 12:54,
9
Децата с увреждания вече няма да учат самостоятелно
Ройтерс, архив

В една училищна паралелка или група в детска градина вече ще може да се обучават и над 5 деца с увреждания. Това решиха депутатите от просветната комисия, съобщава в. "Сега".

В момента в една паралелка се допускат не повече от 5 деца с хронични заболявания или със специални образователни потребности. С промяната стават до 3, но се допускат изключения, ако в населеното място няма друга група или паралелка, която да осигурява същото по вид образование.
 
Това ще става по преценка на екипа за подкрепа на личностното развитие, който трябва да предлага допълнителна подкрепа за нуждаещите се деца.
 
Ако пък такъв екип няма, решението за увеличаване на бройката ще се взема от регионалните ресурсни центрове. За целта ще се иска и разрешение от началника на инспектората.

При увеличаване броя на специалните деца в един клас ще се назначава помощник-учител, чиито функции ще се уточнят в държавния образователен стандарт. Обучението на учениците със специални образователни потребности ще се подпомага и от ресурсни учители.

Помощните училища трябва да се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа до 5 години от влизането в сила на закона.
 
Те могат да са общински и държавни, като устройството и дейността им ще се уреждат с правилник, издаден от министъра на образованието.
 
Другият вид центрове, които се създават - за подкрепа на личностното развитие, ще са общински. Те ще са за развитие на интересите на учениците, за кариерно консултиране, за превантивна и рехабилитационна дейност, за ресурсно подпомагане или за психологическа подкрепа.
 
Такива може да са и ученическите общежития, астрономическите обсерватории и планетариумите.
 
Центровете за специална образователна подкрепа пък ще извършват диагностична, рехабилитационна, корекционна и терапевтична работа с нуждаещите се ученици.

Още здравни новини ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До детска учителкаА на тия 4 какво им е ненормалното? Да си болен ненормално ли е? Объркала си си професията, за чистачка си.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ооо нашите учителки не могат да се оправят с клас само с деца със СОП , а пък и с нормални хептен . Това е най *** нещо което съм чувала в последно време ... На едно дете с едни потребности да му набуташ хептен други ..
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По голяма глупост от това не мога да си представя! Това са деца със специални нужди, т.е. учителя не може да преподава по общия ред, а трябва да се съобрази с конкретните деца. В същото време останалите какво правят? Учат на нивото на това, с увреждането или пък въпросното ходи на училище, колкото да го тормозят здравите деца, а не научава нищо? А учителя как ще се справя с такава ситуация направо не ми е ясно...
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли да пречат на останалите ученици???